Analiz

MEVSİMSEL DEPRESYON

Araştırmalara göre çoğu insan kış mevsimiyle beraber ruhsal problemler yaşamaktadır. Kış mevsimini iliklerimize kadar hissettiğimiz şu günlerde mevsimsel depresyon hakkında bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünmekteyim. Mevsimsel depresyon, depresyonun alt kategorilerinden biridir. Depresyon kişiyi üzüntüye, umutsuzluğa ve ilgi kaybına götüren bir duygudurum bozukluğudur. Mevsim değişiklikleri ile beraber kişinin ruhsal durumunu, enerji düzeyini, uyku süresini, iştahı ve yemek alışkanlıklarını ve sosyal yaşantısını etkileme derecesinin normale göre fazlalığı mevsimsel depresyonun işaretidir. Mevsimsel depresyon genelde kış aylarında görülmektedir. Hastalığın başlangıcında genelde aşırı yeme ile beraber kilo artışı, aşırı uyku ve enerji kaybı gözlenmektedir. İlerleyen safhalarda ise anksiyete ya da sosyal içe çekme semptomları mevcuttur. Bu hastalığa sahip kişilerin çoğu hastaneye yatış gerekmeden tedavi edilebilmektedir.

Mevsimsel depresyon neden  genelde kış aylarında daha çok görülmektedir?

Yapılan araştırmalara göre gözün günlük ve mevsimsel ışık değişikliklerinin merkezi sinir sistemine iletme özelliğinin bozulması olduğu görülmektedir. Kışın ise bu ışıklar yeteri duyarlılıkla olmamaktadır. Aynı zamanda beyne yanlış olarak iletilmektedir.

Peki kendimizi bu duygudurum bozukluğundan nasıl koruyabiliriz?

  • Kışın daha az sahip olunan gün ışığından olabildiğince yararlanın. Bu sayede kasvetli hava sizin ruh halinizi daha az etkileyecektir.
  • Spor yapmanın insan psikolojisine olumlu yönde katkılar sağladığına dair bir çok çalışma mevcuttur. Haftada iki üç gün 30-40 dakika kadar yürüyüş yapmak sizi bu rahatsızlığa karşı koruyacaktır.
  • Sağlık beslenerek ve karbonhidrat bakımından zengin besinlerden kaçınmaya çalışın. Bu yiyecekler sizi kilo alımı ile beraber mutsuz bir duygu durumuna sürükleyecektir.
  • Hayatınızda yaşadığınız sorunları bir anda çözmeye çalışmayın. Onlsrı değerlerine göre sıralıp çözmeye başlayın. Yavaş yavaş bir şeylerin yoluna girdiğini göreceksiniz.
  • Fromm’a göre insan gelişimi sosyal çevreyle oluşur. Sosyal ortamınıza aktif katılım sizin ruh halinizi olumlu yöne çekecektir.
  • Son olarak uykudan bahsedebiliriz. Odanızın hava almış olmasını, sessiz ve karanlık olmasını sağlayın. Geceleri yemek yemeyin. Aynı zamanda uyumadan önce teknolojik aletlerle aranıza mesafe koymalısınız.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        MEDİNE NUR KALYONCU

Recent Posts

  • Gündem

DOĞAL GIDALAR FAYDALANMAMIZ GEREKEN MUCİZELERDİR

DOĞAL GIDALAR FAYDALANMAMIZ GEREKEN MUCİZELERDİR Görsel ve yazılı medyanın büyük çoğunluğunun işledikleri din ve cinselliğe ilişkin…

14 dakika ago
  • Gündem

Milli Eğitim Bakanlığı: 20 Bin Öğretmen Ataması Yapılacak

Milli Eğitim Bakanlığı  20 Bin Öğretmen Ataması Yapılacağını Açıkladı Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen…

21 dakika ago
  • Makale

İSLAMΠSEMBOLLERİ BIRAKALIM

İSLAMΠSEMBOLLERİ BIRAKALIM Bu gün sosyal medyada gördüğüm iğrenç bir görüntü ile irkildim. Açıklayayım: Yan masalarda…

1 saat ago
  • Gündem

Amerika’da Filistin Yanlısı Barışçıl Öğrenciler Saldırıya Uğradı

Amerika'da Filistin Yanlısı Barışçıl Öğrenciler Saldırıya Uğradı. Amerika'da Filistin Yanlısı Barışçıl Öğrenciler Saldırıya Uğradı... Amerika'da…

1 saat ago
  • Makale

Mikro Tanrıcılık Oynama ile Müslüman Olma Arasındaki Fark…

Yunan mitolojisi'nde, Prometheus veya Promete (Antik Yunanca: Προμηθεύς, [promɛːtʰéu̯s]), muhtemelen “öngörü ve Titan ateş tanrısıdır”.…

2 saat ago
  • Gündem

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NDAN ÇAĞRI: İSRAİL’E CEZA VE FİLİSTİN’E KORUMA

İslam İşbirliği Teşkilatı Pazar günü, Gambiya’nın başkenti Banjul’da yeni bir zirve gerçekleştirdi. İİT düzenlenen 15.…

2 saat ago