islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Milyonlarca İdlibli insani yardım bekliyor

Esed rejiminin saldırılarıyla yerinden edilerek İdlib’deki kamplara sığınan halk, BMGK’nın Suriye’ye sınır ötesi yardımların ulaştırılması mekanizmasıyla ilgili karar taslağını oylamak üzere yapacağı özel toplantının sonucunu endişeyle bekliyor.

Milyonlarca İdlibli insani yardım bekliyor

Esed rejiminin saldırılarıyla yerinden edilerek İdlib’deki kamplara sığınan halk, BMGK’nın Suriye’ye sınır ötesi yardımların ulaştırılması mekanizmasıyla ilgili karar taslağını oylamak üzere yapacağı özel toplantının sonucunu endişeyle bekliyor.

AA – Rusya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı doğrultusunda iç savaşın sürdüğü ülkeye sadece Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babülhava’dan giren yardımları engellemek istemesi sonrası milyonlarca yerinden edilen sivili korku sardı.

Esed rejiminin saldırılarıyla zorla yerinden edilen Muhammed Ceddu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya’nın yoğun diplomasi trafiği sürdürerek sivillerin gıda tedarik kapısı olan Babülhava Sınır Kapısı’nı kapatmak istediğini söyledi.

Ceddu, sınır kapısının kapanması durumunda sivillerin açlık ve yoksulluktan öleceğini savundu.

Han Şeyhun ilçesinden göç etmek zorunda kalan Muhammed Sefer de İdlib’e giriş yapan tüm yardımların, Babülhava Sınır Kapısı’ndan geçtiğini ifade etti.

Babülhava’nın kapanmasının felakete yol açacağını belirten Sefer, “Rusya, bizi saldırılarıyla yerimizden, evimizden etti. Hayata tutunacak bir şey bırakmadı.” dedi.

Sefer, uluslararası sivil toplum kuruluşlarının kapının kapanmaması için çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.

“Tek isteğim evime dönmek”

İdlib’in güneyindeki Temeniya beldesindeki yerinden edilen Riyad Kenç de “Rusya, bölge halkının nefes aldığı Babülhava Sınır Kapısı’nı kapatarak, İdlib’de yaşayan sivilleri ölüme terk edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Sınır kapısının açık kalmasının insani bir hak olduğuna dikkati çeken Kenç, “Tek isteğim evime dönmek, şerefli ve haysiyetli bir yaşam sürdürmek.” diye konuştu.

BM’nin Suriye’ye yardımları

Suriye’nin kuzeybatısındaki yaklaşık 5 milyon kişiye ulaşan ve hayati önem taşıyan uluslararası insanı yardım malzemelerinin gönderildiği tek sınır kapısı Cilvegözü, Rusya’nın engellemesi durumunda 10 Temmuz’da kapanma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.

BM, Suriye’ye uluslararası yardımların yapılmasına imkan tanıyan BMGK kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014’ten bu yana, özellikle Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de, 5 milyona yakın kişiye ulaşıyor.

2020’ye kadar gıda, ilaç, tıbbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararası insani yardımlar, 2’si Türkiye’den olmak üzere, 4 sınır kapısından gönderilirken; Rusya’nın vetosu ve itirazları üzerine sınır kapılarının sayısı önce 2’ye indirilmiş, daha sonra Rusya, sadece Cilvegözü Sınır Kapısı’nın 1 yıl daha açık tutulmasına onay vermişti.

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan her ay 1000’den fazla insani yardım konvoyu Suriye’ye geçiyor ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın, 10 Temmuz’da süresi doluyor ve BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor.

BM, uluslararası yardım kuruluşları, Türkiye, ABD ve Batılı ülkeler, yardımların gönderileceği sınır kapılarının sayılarının artırılmasını isterken; Rusya ve Suriye rejimiyle ilgili kararlarda BMGK’de Rusya’nın yanında yer alan Çin, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açık tutulmasına sıcak bakmıyor.

Rusya, daha önce de olduğu gibi sınır ötesi yardım mekanizmasının süresinin dolmasına kısa süre kala, insani yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılması argümanını savunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.