islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Mirat Haber’den: Adalette Sosyal Medya tahakkümü

Mirat Haber’den: Adalette Sosyal Medya tahakkümü

Mirat Haber Ajansı

Bütün Türkiye’nin konuştuğu, daha ilk günden medyanın yargılamayı sonuçlandırdığı kadın cinayetlerinin tersine bir erkek cinayeti vardı. Konya’da bir parkta gerçekleşen bu cinayette bu katili medya tamamen koruma altın alıyordu çünkü bir kadını korumak için işlenmişti. Zavallı, pırıl bir kız, Ayşe Dırla, ‘erkek arkadaşı’ Özgür Duran tarafından psikolojik şiddete uğrarken oradan geçen iyi kalpli bir genç, Kadir Şeker, dur arkadaşım yapma kadına kötü davranma diyor, çıkan kavgada Kadir çakısıyla kendini savunmak Özgür’ü yanlışlıkla kalbinden bıçaklayıp öldürüveriyordu. 
Bir anda Türkiye’nin en popüler, en sevimli katili oluyor, gençliğe örnek gösteriliyor, tanımadığınız bir erkek ve kadın arasında kavga görürseniz, bir bıçakla erkeğin kalbini deşin, toplumun sevgilisi olun deniyordu. Ardından bu iyi kalpli katile 12 yıl hapis verilince, feminist örgütler, kadın dernekleri, sapık organizasyonlar ve diğer klasik Sosyal Medyada gürültünün kaynakları ortalığı birbirine katıp, 12 yıl çok, salıverin gitsin, alt tarafı erkek ölmüş, diyerek müthiş bir kampanya başlatıyorlardı.
Gel gör ki katil Kadir Şeker ve Ayşe Dırla’nın birbirlerini tanıyan uyuşturucu satış şebekesi üyeleri, maktul Özgür Duran’ın da buna karşı çıkan bir genç olduğu ortaya çıkarak olayların medyada yansıtıldığı gibi olmadığı anlaşıldı. Bu, Özgür Duran’ın annesi Mübeyyen Güner Dalkılıç’ın çabaları sayesinde, biraz da bu olayın medyanın iştahını kabartması sayesinde oldu.
Tamamen tersine dönen olayda da görüldüğü gibi, sosyal medya ile  yargılama yanlıştır. Sosyal medyada görünürlük dünya nizamının dayattığı düşünceleri savunmakla olmaktadır. Tartışma platformları gibi elektronik medyada da bu benzer şekildedir. Klasik medya artık sadece sosyal medyaya bakıp haber yapmaktadır. Dolayısıyla daima şeytani kavramlar kazanmakta, haksız sonuçlar çıkmakta, masum insanlar linç kampanyalarına maruz kalmaktadır. 
Bu nedenle Sosyal Medya’nın yargılamada tahakkümüne son verilmeli, insan hakları korunmalı, adil yargılama olmalı, hukuk ABD’nin San Francisco kenti çevresindeki Silikon Vadisi lakaplı bölgedeki yerleşik varsayımlara körü körüne eğilimlerin esiri olmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.