islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Mısır, GERD müzakerelerinin son turunun, son şans olduğunu söyledi

Etiyopya ve Sudan arasında devam eden Rönesans Barajı üzerinde anlaşmaya varamayınca, Mısır’ın arabuluculuğunda görüşmeler sürüyordu. GERD müzakereleri öncesi Mısır, iki ülkeye son şans verdi.

Mısır, GERD müzakerelerinin son turunun, son şans olduğunu söyledi

Etiyopya ve Sudan arasında devam eden Rönesans Barajı üzerinde anlaşmaya varamayınca, Mısır’ın arabuluculuğunda görüşmeler sürüyordu. GERD müzakereleri öncesi Mısır, iki ülkeye son şans verdi.

Mirat Haber Ajansı

Mısır yaptığı açıklamada, Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında Büyük Etiyopya Rönesans Barajı üzerinden yapılan son görüşmenin, müzakereleri üst üste ikinci yıl dolmadan yeniden başlatmak için son şans olabileceğini açıkladı. Toplantı dün Kinşasa’da sona erdi. Etiyopya’nın Mavi Nil üzerinde inşa ettiği dev baraj üzerinde anlaşmaya varma girişimleri çıkmaza girdi. Etiyopya, barajın ekonomik kalkınmanın ve elektrik üretiminin anahtarı olduğunu belirtiyor. Mısır, Nil suyunu tehlikeye atacağından korkuyor. Sudan, barajın güvenliği ve kendi barajlarından ve su istasyonlarından su akışını düzenlemekten endişe duyuyor. Etiyopya, hem Sudan hem de Mısır’ın karşı çıktığı bir hamle, bu yaz mevsimsel yağmurların başlamasıyla birlikte dev hidroelektrik barajının arkasındaki rezervuarı tekrar dolduracağını ifade etti.

Geçen hafta Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, Mısır’ın su kaynağının barajdan etkilenmesi durumunda bölgede akıl almaz bir istikrarsızlık olacağını belirtti. Sudan şu anda Etiyopya ile verimli El Faşka bölgesi konusunda gergin bir sınır anlaşmazlığı içinde ve Cumartesi günü Mısır ile ortak askeri tatbikatları tamamladı. Sudan, ayrı bir açıklamada, Etiyopya’nın Nil suyunun dağıtımı konusundaki tartışmaları yeniden başlatmaya çalışarak müzakerelerde çıtayı yükselttiğini ifade etti. Afrika Birliği, şimdiye kadar başarısız olan müzakerelerde arabulucuydu. Mart ayında Sudan, BAE’nin hem baraj görüşmelerine hem de sınır anlaşmazlığına arabuluculuk yapma girişimini memnuniyetle karşıladı, ancak son zamanlarda Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin arabulucu olarak dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.