islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4446
EURO
34,8443
ALTIN
2.420,12
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

MISIR’DA ORTAYA ÇIKARILAN GİZEMLİ HEYKEL

MISIR’DA ORTAYA ÇIKARILAN GİZEMLİ HEYKEL
8 Mart 2023 16:50
A+
A-

Mısır’da ortaya çıkan gizemli heykel tamamen deşifre edildiğinde, Mısır araştırma ekibinin İmparator Claudius olabileceğini tahmin söylediği, yontulmuş hükümdarın kimliğine ışık tutabilir.

Mısır’daki arkeologlar, ülkenin en iyi korunmuş antik yerlerinden biri olan Hathor Tapınağı yakınında “gülen yüzlü ve iki gamzeli” bir sfenks heykeli ortaya çıkardılar. Bu haberi turizm ve eski eserler bakanlığı pazartesi günü duyurdu. Bu ise son birkaç ay içinde ortaya çıkarılan bir dizi keşfin sonuncusudur.

Bakanlık yaptığı açıklamada, eski bir Roma imparatorunun stilize edilmiş bir temsili olduğuna inanılan kireçtaşı eserin, Mısır’ın güneyindeki tapınağın yakınındaki iki katlı bir mezarda bulunduğunu söyledi.

Bakanlığın yaptığı açıklamada, araştırmacıların “güzel ve doğru bir şekilde oyulmuş” sfenksin yanında “demotik ve hiyeroglif yazılarla yazılmış bir Roma steli” buldukları belirtildi.

Tamamen deşifre edildiğinde ise stel, Mısır araştırma ekibinin İmparator Claudius olabileceğini söylediği yontulmuş hükümdarın kimliğine ışık tutabilir.

Başkent Kahire’nin yaklaşık 500 kilometre (310 mil) güneyinde bulunan Hathor Tapınağı, Fransız Sebastien Louis Saulnier’in patlatmasından bir asırdan fazla bir süre sonra, 1922’den beri Paris’teki Louvre’da sergilenen göksel bir harita olan Dendera Zodiac’a ev sahipliği yapıyordu.

Ülke, son aylarda başta Kahire’nin güneyindeki Saqqara nekropolünde olmak üzere, aynı zamanda antik dünyanın yedi harikasından ayakta kalan tek yapıya ev sahipliği yapan Giza’da da büyük arkeolojik keşifler ortaya çıkardı.

Perşembe günü, eski eserler bakanlığı, arkeolog Zahi Hawass’ın açıklamasına göre Büyük Giza Piramidi içinde dokuz metrelik gizli bir geçit keşfedildiğini duyurdu.

Yetkililer ocak ayında, ülkenin güneyi Luksor’da, arkeologların 1.800 yıllık “Roma döneminden kalma eksiksiz bir yerleşim kenti” keşfettiklerini duyurdu.

Mısır ciddi bir ekonomik krizin ortasında hayati turizm endüstrisini canlandırmak için turizme güvendiğinden, bazı uzmanlar bu tür duyuruların bilimsel olmaktan çok siyasi ve ekonomik ağırlığı olduğunu düşünüyor.

Hükümet, pandemiden önce 13 milyon olan turist sayısını 2028 yılına kadar yılda 30 milyon turist çekecek şekilde yükseltmeyi hedefliyor.

 

Çeviren: Ayşe Betül Güven

Kaynak: https://www.arabnews.com/node/2263686/offbeat

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.