islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3715
EURO
35,0331
ALTIN
2.324,05
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Muhtaç Olduğumuz Gerçek Müslüman Tipi

Muhtaç Olduğumuz Gerçek Müslüman Tipi
7 Kasım 2017 14:19
A+
A-

Günümüzde üç türlü müslüman tipi görünüyor

1-Çözümü şiddette ve kaba kuvvette gören, önüne gelene kâfir damgasını vuran, kâfir damgasını vurduğu kimselerin her şeyini yağmalamayı mubah sayan, kelle uçuran Müslüman.

İslâm’da bu, asla makbul bir Müslüman tipi değildir.

2-Haram ve günahlarla entegre olmuş, bütünleşmiş, Müslümanlığı keyfine uydurmuş, “dünya yansa bir tutam otu yanmayan”, mazlumların iniltilerine aldırmayan, kendi çıkarından başka bir şey düşünmeyen Müslüman.

İslâm’da, bu da asla makbul bir Müslüman tipi değildir.

3-İslâm’ın ahkâm ve ahlakına inanan, ilim, hikmet ve güzel öğütle mücadeleyi esas alan, en büyük düşman olarak nefsini gören, nefisle savaşı, düşmanla savaştan öne alan, eliyle-diliyle başkasına eziyetin haram olduğuna inanan ve bundan uzak duran, İslam’ı yaşama azmi ve kararlılığı içinde olan Müslüman. İşte İslam’da makbul Müslüman tipi budur.

Birinci Tip

Birinci Müslüman tipinde iman var, ama cehalet de var hoşgörü ise hiç yok. Halbuki İslam hoşgörüdür, müsamahadır. Yani, yanlışları düzeltmek için eziyetlere göğüs germe, tahammül etme, fırsat ele geçince de af ve şefkatle ıslah etmektir.

İkinci Tip

İkincisinde iman var, İslam yok. Adam Müslüman ama Müslüman gibi yaşamıyor.

Üçüncü Tip

Üçüncüsünde hem iman var hem de İslâm.

İşte bunun için makbul Müslüman tipi olarak üçüncüsünü söyledik.

Çünkü bu tipte hem güzel öğütle tebliğvardır hem de güzel hal ile İslam’ı temsilvardır. Yani İslâmiyet’i usulüne uygun anlatma, yine usulüne uygun yaşama makbul Müslüman tipin özelliğidir.

İslâmiyet, imanın uygulamasıdır. Bu cümleyi şöyle de söyleyebiliriz: İslâmiyet salih ameldir. Salih amel de imanın gereği ve uygulamasıdır. İman, İslamiyet’le, (İslâmiyet’in ahkâm ve ahlakıyla) görünür. İslamiyet de imanla makbul ve mükemmel olur.

Bir insanda İslam’ın güzellikleri görülse, ama o insan, Allah’a ve İslam’ın Allah’ın sistemi olduğuna iman etmezse, bu insan, Allah’ın rızasına kavuşamaz, azaptan kurtulamaz.

-Neden?

-Çünkü sergilediği güzellikleri Allah hesabına sergilememiştir. Güzelliklerin asıl sahibinin Allah olduğunu ilan ve itiraf etmemiştir. Güzelliklerin kendi meziyeti olduğunu sanmıştır.

Veya bir insan, İslam’ın, Allah’ın sistemi olduğuna inansa, ama İslam’ı yaşamazsa, ahkâmıyla amel etmezse bu insan da yakasını azaptan kurtaramaz.

–Neden?

Çünkü inandığını yaşamamıştır.

Kurtarıcı olan yol, yukarda arz ettiğim üçüncü tipte bir Müslüman olmaktır. İki dünyanın cenneti ve saadeti buna bağlıdır.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.