islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
ALTIN
2.428,30
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Mülteciler savaştaki acıları anlatırken Etiyopya Tigray’a yardımlar da gelmeye başladı

Mülteciler savaştaki acıları anlatırken Etiyopya Tigray’a yardımlar da gelmeye başladı

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya’daki yardım kuruluşları Perşembe günü konvoylar hazırlayarak, bir ay süren savaşın binlerce insanı öldürmesinden ve mültecileri cesetlerle kaplı yollardan kaçmaya zorladığından korkulan Tigray bölgesine yardım götürmek için hazırladı. Başbakan Abiy Ahmed, hafta sonu federal güçlerin kuzey bölgenin başkenti Mekelle’yi ele geçirmesinin ardından Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ne (TPLF) karşı zafer ilan etti. Ancak, TPLF liderleri, ortaya çıkan bir gerilla stratejisi için çevredeki dağlara dağıldlar. Çatışmalar şehrin kuzeyinde, güneyinde ve batısında yaşanıyordu.

Her iki taraftaki kaynaklarla temas halinde olan diplomatlar, 4 Kasım’da askeri bir üsse TPLF saldırısının kan davalarının bardağı taşıran son damla olmasının ve Abiy’nin saldırısının başlamasından bu yana binlerce savaşçı ve sivilin öldüğünü söylüyor. 45.000’den fazla mülteci komşu Sudan’a geçerken, çok daha fazlası Tigray içinde yerlerinden edildi. Etiyopya hükümeti ve TPLF, her ikisi de birbirlerini sivilleri hedef almakla suçladı ve ikisi de bunu yalanladı. TPLF, hükümet tanklarını imha ettiğini söyledi ve Eritre’yi Abiy’i desteklemek için asker konuşlandırmakla suçladı. Tigray bölgesine erişim engellenirken ve iletişim büyük ölçüde kesilirken, tüm tarafların iddialarını doğrulamak zordu, ancak internet ve telefon hizmetleri bu hafta ara sıra geri geliyordu. Bir atılımda, Birleşmiş Milletler Çarşamba günü yaptığı açıklamada, BM ve Etiyopya hükümetinin, en azından federal hükümet kontrolü altındaki alanlar için “engelsiz” insani erişim sağlamak için bir anlaşma imzaladıklarını ve bir milyon kişinin yaşadığı bölgeye gıda, ilaç ve diğer yardımların girmesine izin verdiğini söyledi. Yardım ajansları, Tigray’deki 96.000 Eritreli mültecinin gıda stoklarının neredeyse boş olduğunu, Mekelle’deki sağlık görevlileri ise ağrı kesici, eldiven ve ceset torbası sıkıntısı olduğunu söylüyor. Etiyopya, yakın zamanda kıyı bölgesi Eritre’nin bağımsız olup kopmasına rağmen 110 milyon üzeri nüfusla Afrika’nın Nijerya’dan sonra en kalabalık ülkesi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.