islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5555
EURO
34,8878
ALTIN
2.433,84
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Müslüman Megakentlerde Mesafeyi Korumak

Müslüman Megakentlerde Mesafeyi Korumak

Mirat Haber Ajansı

Dünyanın en yoğun kentlerinden Bangladeş’in başkenti Dakka’da yaşayanlar, sosyal mesafenin korunmasının imkansız olduğunu ifade ettiler. Pek çok Dakka’lı ayda yaklaşık 100 dolara yakın bir ücret alarak çok küçük odalarda yaşarken binadaki diğer ailelerle mutfağı hatta tuvaletleri ortak kullanmakta. Hızla artan vakalar karşısında Bangladeş hükümeti gıda pazarları, eczaneler ve yaşamsal hizmetler dışında bütün dükkanların kapanmasını ve herkesin özyalıtım yapmasını, sokaklarda gezmemesini istemişti. Oysa Bangaldeş başkenti Dakka’da ortalama ev yüzölçümü 15 metrekare ve bir milyondan fazla kişi çok zor şartlarda yaşıyor.

Hastalığın esas yayılma biçimi konuşurken havaya salınan görünmez nemin içinde yere düşmeden önce 1-2 metrelik yolculuk yapan virüslerle. Kuşkusuz hapşırma ve öksürme daha da büyük bir neden.  Bunun yanısıra az sayıda durumda yüzeylerden ve paylaşılan eşyalardan da eller yüze sürüldüğünde bulaşma ihtimali var.

Endonezya’nın 30 milyona yakın nüfusu olan megakenti Cakarta’nın kuzeyindeki gecekondu mahallelerinde iç içe yaşayanlar için de durum farklı değil ve sosyal mesafenin nasıl korunacağı konusunda hayal bile kuramıyorlar. Dahası mahalleler yakınlardaki su rezervuarlarındaki kirli, çamurlu suların iki metreye kadar yükselip taşmasına maruz kalabiliyor. Bu durumda bırakın özyalıtımı, temizlik bile zor. Diğer yandan hastane, klinik, hijyen hizmetleri ve genel olarak belediye hizmetleri neredeyse yok.

Durum Hindistan’ın megakenti Mumbai’de fakir Müslümanların yaşadığı bölgelerde de aynı. Kalabalık aileler çok küçük evlerde bazen uyumaya yer olmayacak şekilde tıkılı durumda. Evşerde su yok. Ortak tuvaletler ve ortak banyolar kullanılıyor. Belediyeye bir su borusu çekilmesi için yapılan başvurular genelde cevapsız kalmakta.

Bir megakent olmamasına rağmen dünyanın en yoğun nüfuslu kenti olan Filistin’in Gazze kentinde 2 milyon Filistinli 350km2’lik çok dar bir alanda yaşamakta. Çoğunluk işsiz. Bu hafta başında virüsün görülmesiyle şehri yöneten Hamas belediyesi kahveleri, düğün salonlarını ve Cuma namazlarını yasakladı.  Buna karşın şehirde İsrail baskısı nedeniyle en az 8 saatlik elektrik kesintisi yapılmakta. Ayrıca insanlar birbirlerine dayalı yaşadıkları için uzatılan elin sıkılmaması sosyal sorunlar çıkarabiliyor.

Kalabalık Müslüman çoğunluklu ülke Nijerya’nın başkenti Lagos’taki 20 milyon kent halkı zor şartları olduğu ve temiz suyun bulunmasının zor olduüu mahallelerde virüsün geldiği haberini endişeyle dinliyorlar. Dev Makoko gecekondu mahallesinde, dumanın ve sıkça kullandıkları zencefilin virüsleri öldüreceğini düşünüyorlar.

Megakentlerin fakir mahallelerinde yaşayanlar normalde ne yurt dışına seyahat ediyor ne de bir bağlantıları var. Ancak pek çok kişi yurt dışında seyahat eden ve virüsü kapan zengin mahallelerinde gündelik ev hizmetlisi olarak çalışmakta. Bunlar zengin mahallelerindeki evlerde virüsü kapıp sonra toplu taşımada ve fakir mahallesinde diğerlerine kitlesel olarak yaymakta. İstanbul’daki ilk vaka da İtalya’da tatilden dönen bir gencin ailesini ve akrabalarının yanısıra evdeki gündelikçi hizmetlilere bulaştırmasıyla yayılmıştı. İlk 49 vakanın 47’si tatilden dönen zengin ailelerle başlayan, 2’siyse Umre’den dönenlerle başlayan vakalardı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.