islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Myanmar’ın İngiltere büyükelçisi, ofisten çıkarıldı

Myanmar’ın İngiltere büyükelçisi, ofisten çıkarıldı
12 Nisan 2021 09:12
A+
A-

Myanmar ordusu iktidarı ele geçirdikten sonra, İngiltere büyükelçisi, darbede tutuklanan siyasi liderlerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Mirat Haber Ajansı

Myanmar’ın İngiltere büyükelçisi, görevden alınan lider Aung San Suu Kyi’ye verdiği destek nedeniyle Londra ofisinden çıkarıldı. Kyaw Zwar Minn gazetecilere verdiği demeçte, Myanmar’ın askeri cuntasının emriyle Çarşamba günü büyükelçiliğe girmesinin yasaklandığını söyledi. Kyaw Zwar Minn, Perşembe günü binanın önünde kendisi adına okunan bir açıklamada, büyükelçilik personelinin askeri hükümete sadık diplomatlar için çalışmayı reddetmeleri halinde “ağır cezalarla tehdit edildiğini” söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Perşembe günü bir tweet’te, Kyaw Zwar Minn’e cesaretinden ötürü haraç öderken, “Myanmar askeri rejiminin zorbalık eylemlerini” kınadı.

Büyükelçilik yaptığı açıklamada, elçi Kyaw Zwar Minn’in 9 Mart’ta Myanmar’a geri çağrıldığını ve atamasının saat 17: 00’de sona erdiğini söyledi. Çarşamba günü ve yardımcısı Chit Win onun yerine geçti. Sahne, Çarşamba günü Londra’daki Myanmar Büyükelçiliği önünde küçük bir protestocu kalabalığını çekti. Ve Perşembe günü, Bay Kyaw Zwar Minn, bir zamanlar adına çalıştığı hükümeti suçlamak için oraya döndü. “Şubat ayında Myanmar’da bir darbe oldu. Şimdi Londra’nın merkezinde de aynı durum var” Bay Kyaw Zwar Minn’in sözcüsü elçilik dışında bir açıklama okudu. Bay Raab, “doğru olanı savunduğu için gösterdiği cesareti ve vatanseverliği” övdü. Raab, “Aung San Suu Kyi ve Başkan Win Myint’in derhal serbest bırakılması ve demokratik yönetime dönüş çağrısına katılıyoruz” diye ekledi.

ABD ve Britanya hükümetleri, Myanmar’ın askeri liderliğine karşı mali yaptırımlar ilan ettiler ve demokrasinin yeniden tesis edilmesini talep ettiler. Biden yönetimi, ülkenin ordusu Tatmadaw’ın protestoların kanlı bir şekilde bastırılması sırasında yaptığı son eylemlerin ardından Myanmar ile ticaret anlaşmasını da askıya alınmıştı. Şubat ayından bu yana, birçok genç protestocu da dahil olmak üzere gösterilerde binlerce kişi yaralandı ve 550’den fazla kişi öldürülmuştur.

Bay Kyaw Zwar Minn, askeri devralma konusundaki endişelerini dile getiren ilk Myanmarlı diplomat değildi. Şubat ayında ülkenin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Kyaw Moe Tun, Genel Kurul önünde ülkenin askeri yöneticilerini eleştirdi. Hükümet daha sonra artık ülkeyi temsil etmediğini söyledi. Çarşamba günü Londra Metropolitan Polisi, Myanmar Büyükelçiliği dışında bir protesto düzenlendiğini ve polislerin düzeni sağlamak için olay yerinde olduğunu doğruladı, ancak tutuklama yapılmadığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.