islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Myanmar’da askeri dehşet çocukları dahi öldürüyor

Yerel verilere göre 43 çocuklar dahil yaklaşık 536 sivil protestocular asker tarafından öldürülmüş.

Myanmar’da askeri dehşet çocukları dahi öldürüyor

Yerel verilere göre 43 çocuklar dahil yaklaşık 536 sivil protestocular asker tarafından öldürülmüş.

Mirat Haber Ajansı

Çocuk hakları örgütü Save the Children’a göre, Şubat ayındaki askeri darbeden bu yana Myanmar’da en az 43 çocuk silahlı kuvvetler tarafından öldürüldü. Grup, Güneydoğu Asya ülkesinin, bilinen en genç kurbanın sadece altı yaşında ve bir kabus durumunda olduğunu belirtti. Yerel bir izleme grubu, toplam ölü sayısını 536 olarak belirledi. Bu arada devrik lider Aung San Suu Kyi, ülkenin resmi sırlar yasasını ihlal etmekle suçlanıyor.

Bayan Suu Kyi ve dört müttefiki geçen hafta suçlandı, ancak iddia edilen suç, 14 yıla kadar hapis cezası içeriyor. Bayan Suu Kyi’ye yönelik yeni suçlama, yasadışı telsiz bulundurma, geçen yılki seçim kampanyası sırasında Covid-19 kısıtlamalarını ihlal etme, korku veya endişeye neden olabilecek bilgileri yayınlama gibi daha önceki suçlamalara ek olacak.

Ordunun 1 Şubat’ta Güneydoğu Asya ülkesinin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Myanmar’daki kasaba ve şehirlerde bir buçuk aydır günlük protestolar devam ediyor. Polis ve askeri personelden oluşan ve darbe lideri Orgeneral Min Aung Hlaing’in komutasındaki güvenlik güçleri, barışçıl protestocuları vurmayı ve zorla kaybetmeleri içeren ülke çapında sistematik bir baskı başlatarak gösterilere artan vahşetle karşılık verdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları bürosuna göre, darbeden bu yana çocuklar da dahil olmak üzere en az 138 kişi öldürüldü. Siyasi Mahkumlar İçin Yardım Derneği’ne (AAPP) göre gazeteciler, protestocular, aktivistler, hükümet yetkilileri, sendikacılar, yazarlar, öğrenciler ve siviller de dahil olmak üzere 2.100’den fazla kişi, genellikle gece baskınlarında gözaltına alındı. İktidarı ele geçiren Min Aung Hlaing, sivil lider Aung San Suu Kyi de dahil olmak üzere demokratik olarak seçilmiş liderleri gözaltına aldı, iktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği hükümetini devirdi ve Devlet İdare Konseyi adında bir yönetici cunta kurdu. Başkomutan bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan ettikten sonra seçim yapılacağını ifade etti. Ordu, Suu Kyi’nin partisine bir başka ezici zafer veren Kasım 2020 genel seçimleri sırasında yaygın seçmen sahtekarlığı iddiasıyla, devralmayı haklı çıkardı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.