islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5777
EURO
34,8293
ALTIN
2.419,06
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

NAMAZ KILMAYAN ALEVİYE DE SÜNNİYE DE OY YOK

NAMAZ KILMAYAN ALEVİYE DE SÜNNİYE DE OY YOK
24 Nisan 2023 11:35
A+
A-

Materyalist bir eğitim sistemi içinde insanımızın manevî hayatına kıyıldığı için ülkemizde Sünnî ve Alevî denilen ama örneğin namaz kılmayıp içki içen insanların yaşantıları arasında pek bir fark yoktur. Birkaç yıl kadar yıl önce aynı apartmanda komşuluk yaptığımız ve birine sünnî diğerine alevî dediğimiz iki aile arasında yaşam farkı olmadığını bizzat görmüştük.

Kılıçdaroğlu seçime beş kala ben aleviyim deyiverdi. Bari namaz kılıp kılmadığını da açıklamış olsaydı. Tercih sebebimiz olurdu.

Bu söylem siyasî bakımdan kazandırır mı yoksa kayıp mı ettirir bilemeyiz. Tunceli doğumlu aleviler arasında namaz kılıp zekât veren ve değinebileceğimiz diğer vasıflara sahip olan aleviler var mıdır bilmiyoruz.

Biz her yerde boy gösteren Kılıçdaroğlu’nun değil beş vakit, Cuma veya Bayram namazı kılışına da tanık olmadık. Çünkü bilmeyerek de olsa seccadeye bastığına tanık olduk ama secdeye vardığını göremedik.

Akademisyen de olsa tesettürlü de olsa Namaz kılmayana  bizim oyumuz yoktur. Yani onlara oy verilemez.

İslam’ın omurgasına oluşturan Allah’ın kitabı Kur’ân’ın Tevbe suresinin 71. ayetinde Müslümanların veli edinip kendilerini hukuken temsil ve tasarrufta bulunmak üzere seçebilecekleri kişilerin sahip olması gereken altı ana vasıf verilmektedir. Görelim:

“Mümin erkekler ve kadınlar birbirlerinin Evliya’sıdır: Onlar birbirlerini temsil edebilir ve birbirleri adına hukuken tasarrufta bulunabilir.

Onlar islam’ı, aklî ve ilmî olanı içine alan Maruf’u  emredip gerçekleştirmeye çalışırlar, Maruf’un zıddı olan Münker’den de sakındırırlar.

Namazı birliktelik içinde kılar ve zekâtı verirler.

Hayatı düzenleyici emirleri ve yasaklarında Allah’a ve Elçisine; Muhammed’e itâat ederler.

Onlar Allah’ın kendilerini merhametiyle kuşatacağı ve Cennetiyle mükâfatlandıracağı insanlardır. Hiç şüphesiz Allah, karşı koyulamayacak güç sahibidir ve neylerse güzel eyleyendir.”

Görüldüğü gibi bu vasıflar arasında mezhep farkı yoktur.

Konu namazsa ve adayların önemli bir kısmı da namaz kılmıyorsa bunun vebalini de bizi namazsız adaylara oy vermek mecburiyetinde bırakan seçiciler düşünsün.

Kılıçdaroğlu madem ki aleviliğini ortaya koydu. Biz de namazı hatırlattık. Çare yok biz de namazlı olanı tercih edeceğiz.

Laiklik elbisesi giydirilmiş olsa da devletimize secdesiz biz insanı nasıl Cumhurbaşkanı seçelim?

 

Ali Rıza Demircan 

ALEVİLERİN DEVLETLE PROBLEMİ NEDİR?

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar