Makale

NAMAZ KILMAYAN ALEVİYE DE SÜNNİYE DE OY YOK

Materyalist bir eğitim sistemi içinde insanımızın manevî hayatına kıyıldığı için ülkemizde Sünnî ve Alevî denilen ama örneğin namaz kılmayıp içki içen insanların yaşantıları arasında pek bir fark yoktur. Birkaç yıl kadar yıl önce aynı apartmanda komşuluk yaptığımız ve birine sünnî diğerine alevî dediğimiz iki aile arasında yaşam farkı olmadığını bizzat görmüştük.

Kılıçdaroğlu seçime beş kala ben aleviyim deyiverdi. Bari namaz kılıp kılmadığını da açıklamış olsaydı. Tercih sebebimiz olurdu.

Bu söylem siyasî bakımdan kazandırır mı yoksa kayıp mı ettirir bilemeyiz. Tunceli doğumlu aleviler arasında namaz kılıp zekât veren ve değinebileceğimiz diğer vasıflara sahip olan aleviler var mıdır bilmiyoruz.

Biz her yerde boy gösteren Kılıçdaroğlu’nun değil beş vakit, Cuma veya Bayram namazı kılışına da tanık olmadık. Çünkü bilmeyerek de olsa seccadeye bastığına tanık olduk ama secdeye vardığını göremedik.

Akademisyen de olsa tesettürlü de olsa Namaz kılmayana  bizim oyumuz yoktur. Yani onlara oy verilemez.

İslam’ın omurgasına oluşturan Allah’ın kitabı Kur’ân’ın Tevbe suresinin 71. ayetinde Müslümanların veli edinip kendilerini hukuken temsil ve tasarrufta bulunmak üzere seçebilecekleri kişilerin sahip olması gereken altı ana vasıf verilmektedir. Görelim:

“Mümin erkekler ve kadınlar birbirlerinin Evliya’sıdır: Onlar birbirlerini temsil edebilir ve birbirleri adına hukuken tasarrufta bulunabilir.

Onlar islam’ı, aklî ve ilmî olanı içine alan Maruf’u  emredip gerçekleştirmeye çalışırlar, Maruf’un zıddı olan Münker’den de sakındırırlar.

Namazı birliktelik içinde kılar ve zekâtı verirler.

Hayatı düzenleyici emirleri ve yasaklarında Allah’a ve Elçisine; Muhammed’e itâat ederler.

Onlar Allah’ın kendilerini merhametiyle kuşatacağı ve Cennetiyle mükâfatlandıracağı insanlardır. Hiç şüphesiz Allah, karşı koyulamayacak güç sahibidir ve neylerse güzel eyleyendir.”

Görüldüğü gibi bu vasıflar arasında mezhep farkı yoktur.

Konu namazsa ve adayların önemli bir kısmı da namaz kılmıyorsa bunun vebalini de bizi namazsız adaylara oy vermek mecburiyetinde bırakan seçiciler düşünsün.

Kılıçdaroğlu madem ki aleviliğini ortaya koydu. Biz de namazı hatırlattık. Çare yok biz de namazlı olanı tercih edeceğiz.

Laiklik elbisesi giydirilmiş olsa da devletimize secdesiz biz insanı nasıl Cumhurbaşkanı seçelim?

 

Ali Rıza Demircan 

 

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi…

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi lazım. İlkönce haberimizi okuyalım: CHP'li Milletvekilleri, MEB…

15 saat ago
  • Gündem

ERDOĞAN – ÖZGÜR GÖRÜŞTÜ MÜ GÖRÜŞTÜRÜLDÜ MÜ?

Türkiye Cumhuriyeti, anayasası ile kendisini tanımlamıştır ve ülkemizde bütün yapılanmalar anayasaya göredir. Bu yapıyı bir…

15 saat ago
  • Gündem

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesi'nde…

16 saat ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

18 saat ago
  • Gündem

İrlanda’da da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

19 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

20 saat ago