islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

NAMAZ KILMAYAN VE ÖRTÜLÜ OLMAYAN ORUÇ TUTATAMAZ MI?

NAMAZ KILMAYAN VE ÖRTÜLÜ OLMAYAN ORUÇ TUTATAMAZ MI?
27 Mart 2023 10:00
A+
A-

Henüz beş vakit namaz kılamamakta olan mümin kardeşlerimize; “Namaz kılmıyorsanız oruç tutmanız da gerekmez” denilebiliyor. Bunlar cahilce yaklaşımlar ve sözlerdir. Çünkü namaz da oruç da bir birinden bağımsız ibadetlerimizdir.

İslami ölçülere göre örtünemeyen kadınlarımıza da “Oruç tutmalarına gerek olmadığı ve oruçlarının Allah katında kabul edilmeyeceği“ şeklinde cahilce sözler edilebiliyor.

Elbette ki Ramazan ayı vesile edilmeli, henüz başlayamadığımız namazlarımızı kılmaya çalışmalıyız. Şu veya bu sebeple İslami ölçülere uygun giyinemeyen hanım kardeşler olarak da de Ramazan ayında bir atılım yapmalıyız., Allah’ın razı olacağı şekilde örtünmeye çalışmalıyız.. Ama beş vakit namaza başlayamadığımız veya örtünemediğimiz için oruç tutmama gibi bir gaflete, bir cehalete düşmeyelim, böyle bir yaklaşıma ödün vermeyelim. Oruç ibadeti bağımsız bir ibadettir. Rabbimizin katına kulca çıkmamızı sağlayacak, ibadettir. Nasıl yoksun kalabiliriz?

Oruçlulara Yanında Yemek Yenilmesi

Güzel kardeşlerim! Şu veya be sebeple yanımızda oruç yenilebilir, meselâ orucu erteleyebilecek olan hamile veya emzikli kadınlar, yaşlılar, yanımızda yemek yiyebilir, bu durum tabiidir. Onlar bizim yanımızda yemek yedikçe Peygamberimizin müjdesine göre bizimle beraber olan melekler bizim için dua ederler. Ama oruç tutan bizleri aşağılamak gibi bir amaç güden düzeysiz insanlarla bir arada kaldığımızda onları kendi görgüsüzlükleri ve saygısızlıkları içerisinde bırakmalı ve o tip insanlarla bir arada kalmayı sürdürmemeliyiz.

İğne Vurdurma

Oruçlu iken iğne vurdurulması orucu bozar mı bozmaz mı? Eğer bizler mutlaka iğne olma konumunda isek hastayız demektir. Oruçlarımızı ertelemeliyiz.

Sahur Yapma

Güzel kardeşlerim; sahur yapmadan oruç tutulabilir mi? Sahur yapmadan oruç tutulabilir ama aziz Peygamberimizin bir öğüdü uygulanmamış olur. Çünkü Peygamberimiz bize ” ‘Sahura kalkınız, sahur sizler için bir berekettir.’ ‘Bizim oruçlumuzla Ehl-i Kitab’ın arasındaki fark sahur yapmaktır’ ” buyururlar.

Teravih Namazı

Teravih namazları ramazana özgü gece ibadetimizdir. Teravih namazlarımızı kılmalı, ama her bir teravih namazının bizim için Peygamberimiz tarafından öğütlenen gece namazı olduğunu bilmeliyiz.

Kan Verme – Alma ve Serumlar

Kan aldırma gerekebilir. Kan verme orucu bozmaz ama şu veya bu amaçla kan alma orucu bozar.

Gıdalandırıcı serumlar orucu bozar. Unutarak yeme içme orucu bozmaz.

Diş Fırçalama, Yüzme, Banyo

Misvak bir diğer anlatımla diş fırçası kullanmak orucu bozmaz. Sigara, enfiye orucu bozar. Yüzme ve banyo alma, dikkat edilir, boğazdan içeri su kaçırılmazsa orucu bozmaz.

Güzel kardeşlerim; Rabbimizin bizlere büyük bir lütfu olan Oruç ibadeti, bizim için maddi ve manevi faydaları içeren, bizi Rabbimizin rızasına ve ebediyet cennetlerine götürecek olan ibadettir.

Peygamberimiz bir müjdeleyici hadislerinde; “Duaları kabul edilecek bir zümre de oruçlulardır.” buyurmaktadır.

Oruçlarımızı tutalım, dualarımızın kabul olunacağı iftar vakitlerinde nefsimiz için, ailemiz için, mağdurlar ve mazlumlar için, ümmet-i Muhammed ve hidayete muhtaç insanlık için, yürekten dualar edelim.

 

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.