islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Nijerya Devlet Başkanı Buhari üst düzey askeri komutanların yerini aldı

Nijerya Devlet Başkanı Buhari üst düzey askeri komutanların yerini aldı
Mirat Haber Ajansı

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, ülkedeki kötüleşen güvenlik durumuna tepkisi üzerine aylarca süren gerilimin ardından ülkenin en üst düzey askeri komutanlarını görevden aldı. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Leo Irabor’un, ana askeri kolları denetleyen güçlü Savunma Genelkurmay Başkanlığı görevine atandığını açıkladı. I Attahiru, A Z Gambo ve I O Amao sırasıyla ordu, donanma ve hava kuvvetlerine komuta edecek. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Buhari’nin, giden servis şeflerine ülkemize kalıcı barış getirme çabalarındaki büyük başarılarından dolayı teşekkür ettiğini ifade etti. Ayrıca basına, bazı şeflerin istifa ederken diğerlerinin emekli olduğunu açıkladı. Açıklamada, ülkenin üst düzey komutanlarının değiştirilmesi için herhangi bir neden belirtilmedi.

Güvenli sorunları çözümsüz kalmıştı

İlk olarak 2015 yılında seçilen eski bir ordu generali olan Buhari, Nijerya’nın güvenlik sorunlarını çözme sözü vererek iktidara geldi. Nijerya’da 2009 yılından bu yana silahlı çatışmalarda en az 36.000 kişi öldürüldü. Şiddet komşu Nijer, Çad ve Kamerun’a yayıldı ve bölgesel bir askeri koalisyon kurulmasına yol açtı. 2015 ve 2016 yıllarında silahlı Boko Haram grubunu geri püskürten ilk başarıların ardından umutlar yükseldi, ancak IŞİD’in (DAEŞ), eskiden Boko Haram’ın bir parçası olan Batı Afrika şubesinin yükselişiyle ordu, kazanımlarının çoğunu kaybetti. Askerler savunma pozisyonlarında toplanıyor ve devriye gezerken düzenli olarak savaşçılar tarafından saldırıya uğruyor. Silahlı çeteler Nijerya’nın kuzeybatısına akın etti ve adam kaçıranlar ülkenin birçok yolunda devriye gezmekte. Nijerya’nın açık deniz petrol zenginliğinin yoğunlaştığı Gine Körfezi’nde korsanlık artıyor. Ülke aynı zamanda, başta Hıristiyan çiftçiler ve geçtiğimiz yıllarda binlerce kişinin hayatını kaybettiği göçebe çoğunluğu Müslüman çobanlar arasında toprak ve kaynaklar konusunda genişleyen bir çatışmayla mücadele ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.