islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Öğrencilerin Maaşını Devlet Ödeyecek

Öğrencilerin Maaşını Devlet Ödeyecek
23 Aralık 2021 17:09
A+
A-

Öğrencilerin Maaşını Devlet Ödeyecek

Mesleki Eğitim Kanunu’nda değişiklikler öngören düzenleme Meclis’ten onay aldı. Kanunda iki önemli değişiklik yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitimi güçlendirmek maksadıyla gerçekleştirdiği düzenlemelerden biri olan mesleki eğitim merkezlerine ilişkin iki önemli karar alındı. Öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede gerçek ortamda mesleki eğitim aldıkları mesleki eğitim merkezlerinde istihdam oranı yüzde 88.
Merkezlerden usta olarak mezun olan öğrenciler, lise diploması alma hakkını da kazanıyor. Bakanlık, merkezleri çoğaltmak ve işvereni sisteme katılmaya teşvik etmek amacıyla çalışmalarını devam ettiriyordu.

İŞVERENİN YÜKÜ KALDIRILDI

Buna yönelik TBMM Genel Kurulu’nda salı günü kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren düzenlemelerle iki önemli değişiklik yapıldı.
İlk değişikliğe göre, mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin her ay aldıkları asgari ücretin üçte birinin tümünü artık devlet ödeyecek. Daha önce bu ücreti işveren ödüyor, daha sonra bu ücretin bir kısmını devlet işverene geri ödüyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu ödemede işveren üzerindeki yük bütünüyle kaldırıldı.

KALFA YARI ASGARİ ÜCRET ALACAK

İkinci önemli düzenleme ise üçüncü sınıf sonunda kalfa olan öğrencilerin aldıkları ücrette yapılan değişiklikti. Buna göre kalfalar asgari ücretin üçte biri kadar değil, artık asgari ücretin yarısı miktarında ücret alacaklar. Yani, kalfaların alacağı ücrette de önemli bir iyileşme yapılmış oldu. Mesleklerinde en az 10 yıl usta olarak çalışanlar, iş pedagojisi kursu sınavına doğrudan girebilecek.

ELEMAN YOK ŞİKAYETİ ARTIK TARİH OLACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, düzenleme için şu değerlendirmelerde bulundu: “TBMM’de kabul edilen yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezleri hem gençlerimizin mesleki eğitime yönelimleri açısından hem de işveren açısından çok daha cazip hale gelecek. İş dünyasından duymaya alışık olduğumuz ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ şikâyeti artık tarih olacak.”

İSTİHDAM ORANI ÇOK YÜKSEK
Bakan Mahmut Özer, işverenin öğrenci mezun olduğu dönem de istihdam etmek isteyeceğini aktararak, “Mesleki eğitim merkezlerindeki istihdam oranı çok yüksek. Şu anda yaklaşık 160 bin öğrencinin eğitim aldığı bir eğitim türü mesleki eğitim merkezleri.” diye konuştu. Özer, burada en büyük avantajın ortaokul mezunu herkesin mesleki eğitim merkezinde eğitim alabileceği olduğunu ve dolayısıyla bir yaş sınırlamasının olmadığını ve herkesin başvurabileceğini ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.