islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

ÖLÜM BİZİ AYAĞA KALDIRMALIDIR

ÖLÜM BİZİ AYAĞA KALDIRMALIDIR
10 Temmuz 2023 16:30
A+
A-

Dünyamızın hayat gibi bir ana gerçeği de ölümdür. Allah yarattığı her canlıya ölüm takdir etmiştir. Ondan kaçış yok. (Cum’a 62/8)

Ömrün süresini belirleyen Allah olduğu için hiç kimse nerede ne zaman öleceğini bilmez. (Lukman 31/34)

Böyle iken ölüm sırada bir olay değildir. Önünde eğilmemiz gereken ve aslında ruhun bedenden ayrılışı olarak tadılacak muhteşem bir olaydır.

(Zümer 39/42)

Yeryüzünün bu en muhteşem olayını sıradanlaştırdık. Cinayet ve ölüm haberleri, sinema filmleri ve dizileri, romanlar,  hikâyeler, hastane ve hastalar… her şey ölümü hatırlatıyor.  Ama ölümü yeni bir başlangıç olarak değil de ve bir yok oluş aracı gibi görenler ondan ödleri kopuyor. Onu anmak ve hatırlamak istemiyorlar.

Müslüman olup inancı çizgisinde yaşayan insanlar için ölüm bütün şerlerden kurtuluştur. Allah’a kavuşmadır. Cennet hayatı için atılan bir adımdır.

Peygamberimizin bir duaları  da şöyledir:

  • Allahım! Her an seni anmayı ve ölümü hatırlamayı bana ilham et.

ALLAH ÖÜMÜ DE ÖLDÜRECEKTİR

Ölümsüz diri ve ebedi olan yalnızca Allah’tır. (Hadid 57/3) Ahiret hayatı ebedi olduğu için ölüm de ölecektir. Allah ölümü de öldürecektir.

Yaratan gibi Öldüren de Odur. (Müminûn 23/80)

Bu sebeple her ölüm bize Allah’ı hatırlatmalı, ölen bir atesit  ve  deist  bir kâfir de  olsa, ölüm bizi Allah’ı yüceltmek için ayağa kaldırmalıdır.

KÂFİRLERİN CENAZESİ İÇİN DE AYAĞA KALKILABİLİR

Peygamberimizin açıklamalarına göre can taşıdıkları, ölüm büyük bir olay olduğu ve aslında canı alan Allah’a tazim olacağı için Müslüman olsun veya olmasın bütün cenazeler için ayağa kalkılabilir/kalkılmalıdır da. Değinildiği üzere cenaze için ayağa kalkma Peygamberimizin sünnetindendir.

Abdullah îbn-ü Ömer (r.a.) şöyle anlatıyor.

Bir sahabi Peygamberimize  şöyle sordu:

– Ya Resûlallah! Yanımızdan bazen İslam’ın iman ve yaşam ölçülerine inanmayan  kâfirlerin cenazeleri geçiyor. Onların cenazeleri için ayağa kalkalım mı?

–  Evet, kâfirlerin cenazeleri için de kalkınız. Çünkü siz onların ölüleri için ayağa kalkmış olmuyorsunuz. Siz canları alan Allah’ı yüceltmek için ayağa kalkıyorsunuz.

GAYEMİZ

Gayemiz ebedi hayatımız için ölümü de öldürecek olan Allah’a hamd  ve senadır.

EETKETLER:

Ölüm    Özkan Uğur   Ölümde ölecek,  Ölüya ayağa kalkma     Cennet