islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3346
EURO
35,0867
ALTIN
2.308,85
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ORMANLARIM CANLARIM

ORMANLARIM CANLARIM
8 Ağustos 2021 09:00
A+
A-

İnsanoğlu için vazgeçilmez nimetlerden biriside ağaç ve ormanları içine alan bitki örtüsüdür. Kökünden gölgesine varıncaya kadar, insanoğlunun doğumu ile ölümü arasında, ağaç, orman, gül ve her çeşit bitki örtüsüne ihtiyacı vardır.   

Biz bitki örtüsünün maddi güzellikleri ile mutlu oluruz. Onların manevi güzelliklerini Kur’an şöyle beyan buyurmaktadır.  

“Görmez misin ki, göklerde olanlar ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu Allah’a secde ediyor.” (Hac Suresi 22/18) 

Başka bir ayette ise:

“Bitkiler ve ağaçlar secde ederler.”  Burulmaktadır.(Rahman Suresi 55/6) 

Yüce Rabbimizin yarattığı canlılar,  şuurlu ve şuursuz olmak üzere ikiye ayrılır.

1-Akıl ve şuurdan mahrum olan yaratıklar: Bunlar ilahi kanunlara tabi olarak Allah’a boyun eğer, kendi lisanları ile Allah’ı tenzih ve tespih ederler.

2-Akıllı yaratıklar: Bunlar insanlardır. Bunlar ibadet edeceği mabudunu seçme hürriyetine sahiptirler. Allah’tan başkasına kulluğu tercih edenler, insanlık değerlerini kaybetmiş olurlar.

Başka bir ayette ise: 

“Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes Allah’ı tesbih eder. O’nu övgü ile tespih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz, onların tespihini anlamazsınız. O, halimdir, bağışlayıcıdır.” Buyrulmaktadır. (İsra Suresi 17/44)


             Yani yeryüzündeki cansız ve hareketsiz olduğunu zannettiğimiz her şey Allah’ı zikretmektedir.

Bir hadis-i şerifte : 

“Hiç bir müslüman yoktur ki, o, ağaç diksin yahut ekin ve mahsûlünden insan, kuş, kurt yesin de kendisi bundan istifade etmiş olmasın. Elbette o müslüman da diktiğiyle, ektiğiyle sevap alır. ” Buyrulmuştur. (Tecrid-i Sarih Trc. VII, 121

Orman yakmak, manevi olarak Allah’a isyan, maddi olarakta vatana ihanettir. İslam dini vatana ihaneti haram kılmış ve yasaklamıştır. Çünkü Müslüman, herkesin malı, cani ve namusunun güvende olduğu bir kimsedir. Onun için,  orman yakanlar tam tespit edildiği zaman, devletin merhamet damarları kabarmamalıdır.

  Zalimlerin cezasını vermeyen sistemler, kan ve göz yaşanı çoğaltmaktan başka bir işe yaramazlar.

Yanan ormanlarımızın, içindeki canlarımızın, milli ekonomiye verilen zararımızın mahşerdeki karşılığını kimler nasıl ödeyeceklerdir. Çünkü alevlerin bile canını yakan bir yangın çıkardı, alevlerin içinde bütün Türkiye’yi yaktılar. Bu suçta, yaşayanların değil, doğacak bebeklerin, yapılacak beşiklerine dahi ihanet vardır.  

Yüce Rabbimiz,  insanların sağlığı ile ilgili iklim şartlarını,  su düzenini ve toprağın korunmasını, bitki örtüsü ile mükemmel hale getirmiştir. Onun için sevgili peygamberimiz Hadis-i şeriflerinde:   
          “Kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu Kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın.” Buyurmuştur (Tecrid-i Sarîh Trc. C VII)
          
Kıyametin dehşetli gününde dahi bir ağaç dikilmesinin emredilmesi, durumun önemini açıkça anlatmaktadır.  

Dedemiz Fatih, “Ormanımdan bir dal kesenin başını keserim” demiştir. Dedemizin vasiyetini yerine getirecek kanunlar çıkarmalıyız. Yani, hain bir kişi ormanı bir kere yakarsa, ikinciye ömrü vefa etmemelidir. Zira vatana ihanet edenler, bedelini de göze almak zorundadırlar. Zalime merhamet, mazluma ihanettir.

Ali KARA                                        

Emekli Müftü                                       

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.