islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5811
EURO
34,8042
ALTIN
2.505,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Orta Afrika Cumhuriyeti isyancıları başkente yürüyor

Orta Afrika Cumhuriyeti isyancıları başkente yürüyor
Mirat Haber Ajansı

Müslüman azınlığı sürekli olarak tehdit altında olan ve her iç savaşta katliama uğrayan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (OAC) hükümetle savaşan ve içinde Müslümanlarında bulunduğu isyancı koalisyon, Pazar günü planlanan gergin genel seçim öncesinde yapılan üç günlük ateşkesi iptal etti. Bir hafta önce hükümete karşı bir saldırı başlatan Değişim için Vatanseverler Koalisyonu (CPC) yaptığı açıklamada, kendisine dayattığı 72 saatlik ateşkesi kırmaya ve nihai hedefine doğru amansız yürüyüşüne devam etmeye karar verdiğini söyledi.

Açıklamada CPC, kararı hükümetin sorumsuz inatçılığı ile karşı karşıya bıraktığını söyledi. Ateşkesin imzacıları, yetkilileri aynı dönemde ateşkesi gözlemlemeye davet etmiş ve Başkan Faustin Archange Touadera’yı Pazar günkü cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerini askıya almaya çağırmıştı. Ancak hükümet sözcüsü Ange-Maxime Kazagui Perşembe günü ateşkesi reddetti. Bunun bir olay olmadığını ve muhalefetin yaptıklarını durdurmasının beklenmediğini söyledi.

Hafta sonu, hükümet Touadera’nın selefi Francois Bozize’yi isyancılarla bir darbeyi kışkırtmakla suçladı. İsyancı koalisyonu Cuma günü hükümetin bu barış şansını reddettiğini söyledi. Ek olarak, CPC yurtseverlerinin işgal ettiği mevzilere çeşitli saldırılar yapıldı. General Bobo, medyaya nihai hedefleri olan Bangui’ye yürüdüklerini söyledi. Bu arada, BM’nin MINUSCA barış gücü sözcüsü Vladimir Monteiro’ya göre, başkent Bangui’nin yaklaşık 250 km doğusundaki Bakouma’da çatışmalar yeniden başladı. MINUSCA’ya göre, silahlı kişiler ana otoyollarda Bangui’ye doğru ilerlemeye çalıştı ancak durduruldu.

Petrol zengini Fransızca konuşan OAC, 2013’te Bozize’nin devrilmesinin ardından ağırlıklı olarak Müslüman isyancı koalisyonu ile Hıristiyan milisler arasındaki çatışmalarla yıllarca çatışmalara maruz kaldı. Bir BM barış misyonu ile birlikte, Fransız askeri müdahalesi, imzalanan barış anlaşması ile ülkeyi geçici olarak istikrara kavuşturdu. Son zamanlarda artan şiddet, Rusya ve Ruanda’yı ülkeye askeri danışmanlar ve asker göndermeye sevk etti. Uzmanlar, hükümetin Pazar seçimlerini durdurulmasının çok zor olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler, MINUSCA ve hükümet seçim sürecini organize etmek ve harekete geçirmek için büyük çaba harcadı. Buna ek olarak, Bangui’de birçok insan oy hakkını kullanmak istiyor.

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.