islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3310
EURO
35,0618
ALTIN
2.285,03
BIST
8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yeni COVID-19 türevi ne anlama geliyor?

Yeni COVID-19 türevi ne anlama geliyor?
Mirat Haber Ajansı

Son haftalarda COVID-19’un üç yeni türevi tespit edildi. Bazıları hastalığı yüzde 70’e varan oranda daha bulaşıcı hale getirdiği için dünya çapında yeni korkulara yol açtı. Virüslerin sürekli değiştiği ve mutasyona uğradığı bilinmekte. Bu nedenle bilim adamları, Korona hastalığının yeni çeşitlerini de bekliyorlardı. Bununla birlikte, hastalığın yeni mutasyonlarının nerede ortaya çıkacağını tahmin etmek çok zor oluyor. Şu ana kadar yeni varyantların hiçbirinin virüsü daha ölümcül hale getiren veya aşılardan ve tedavilerden daha fazla kaçabilen mutasyonlar içerdiği saptanmadı.

Bildirilen ilk yeni varyasyonlardan biri İngiltere türevi olarak biliniyor. Bu mutasyonun ilk olarak Eylül ortasında İngiltere’nin güneydoğusunda, başkent Londra’da veya Kent ilinde meydana geldiği düşünülüyor. Bazı uzmanlar tarafından B.1.1.7 soyu olarak anılan bu türev, Birleşik Krallık çevresinde hızla baskın tür haline geldi. Daha ölümcül olarak görülmüyor, ancak orijinal virüsten daha bulaşıcı olduğu biliniyor.

Yeni virüs, tatil sezonunda uluslararası seyahat kısıtlamalarının ve diğer önlemlerin hızla geri dönmesine yol açtı. Virüsün yeni varyantı, yüksek sıcaklık, inatçı kuru öksürük ve tat ve koku kaybı veya değişikliği dâhil olmak üzere orijinal virüsle aynı geniş semptomlara yol açabilir. İngiltere varyantı, İtalya, Fransa, İspanya, İsveç, Almanya, Danimarka ve Hollanda’nın yeni enfeksiyonlar bildirmesiyle Avrupa’ya hızla yayıldı. Avustralya ve Singapur’da da hızla yayılan İngiliz türevi vakalarını tespit etti. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere ülkeler, İngiltere’den gelen kişilerden Covid-19 negatif test sonucu talep etmekte.

Bu arada, Güney Afrika, Birleşik Krallık türevinden daha fazla mutasyona uğramış görünen yeni bir COVID-19 virüsü daha bildirdi. Bilimsel olarak 501.V2 olarak bilinen bu türev, Güney Afrika’da yeni doğrulanmış enfeksiyonlar arasında baskın olduğu görülüyor. Türev hızlı bir şekilde iletilirken ve yayılması daha yüksek olsa da, daha ciddi hastalığa yol açıp açmadığı henüz net değil. Güney Afrika’daki yetkililer, teyit edilen toplam vaka sayısı bir milyona yaklaştıkça daha sert kısıtlamalar getirdi. Son olarak, son keşif Nijerya’da ortaya çıkan yeni bir varyanttır. Bu, bilinen diğer iki mutasyondan ayrı bir ırk. P681H varyantı, diğer iki yeni varyant kadar hızlı yayılıyor gibi görünmüyor. Virüsteki yeni mutasyonların fark edilmesi önemli çünkü bunlar testi bir dereceye kadar etkileyebilirler. Sağlık çalışanlarının kullandığı mevcut teknolojiler, yeni virüs türlerini tespit edemeyebilir. Yeni varyantlar üzerindeki aşıların ve ilaçların etkinliğine gelince, bilim adamları araştırma yapmak veya kanıt toplamak için henüz yeterli zaman olmadığını söylüyorlar.

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.