islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5548
EURO
34,8355
ALTIN
2.431,60
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Orta Doğu’da Afrikalı Hizmetçilere Köle Muamelesi

Orta Doğu’da Afrikalı Hizmetçilere Köle Muamelesi
30 Mayıs 2020 22:21
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Lübnan’da kötü muamele gören bir Nijeryalı ev işleri işçisi ülkeden uçakla ayrılmaya çalışırken Lübnanlı işvereni müdahale ederek onun sahibi olduğunu iddia ettikten sonra tahliye uçuşuyla gitmesini engelledi. Nijerya Dışişleri Bakanı Geoffrey Onyeama’ya göre, insan ticareti mağduru 50 kadın Pazar günü Lübnan’dan Nijerya’ya döndü. Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle ülkede mahsur kalan 19 vatandaş daha geri getirildi. Ancak insan ticareti ile mücadele eylemcileri basına, 31 yaşındaki Ariwolo Olamide Temitope de dahil olmak üzere sekiz kadının ülkesine geri gönderilmesinin engellendiğinden yakındılar. Korona maskesi ve beyzbol şapkası giyen ve bir havaalanı bagaj arabası iterek Beyrut hava limanında yürüyen ama “sahibi tarafından” kendisine el konan Nijeryalı kadının görüntüleri sosyal medyada dolaşmakta. Lübnanlı işverenlerin işçilerini suistimal etmesine karşı çalışan bir örgüt olan “Bu Lübnan’dır” eylemcileri onun için endişelerini dile getirdi. Temitope’nin filminin çekilmesinden kısa bir süre sonra uçağa binmesine izin verilmediğini belirten bir mesaj aldılar. İşvereninin onun ayrılmasını onaylamadığını söylediler. Lübnan’daki “kefalet” sistemi, yasal ikameti istihdama bağlayan bir göç sponsorluk programı. Sistem sıklıkla çalışanları işverenleri tarafından fiziksel ve zihinsel istismara açık hale getiren modern kölelik biçimi olarak kınanmakta.

Temitope’e işvereni Mahmoud Zahran tarafından seks karşılığında ayda 100 dolar teklif edildiği ve reddedince saldırıya uğradığı bildirildi. Nijerya’daki ailesiyle 25 Nisan’da konuşurken telefonunu çalmakla suçlayan “kefili” ağzına darbeler indirdi. Saldırıdan sonra, 31 yaşındaki Nijeryalı kan içinde ağzıyla bir video çekti ve yardım istedi. Temitope daha sonra Lübnan’daki Nijeryalı toplum liderinden yardım alarak evden kaçtı. Temitope videosu, işverenleri Zahran ve eşi Feyzeh Diab’ın “kefil” sisteminde kara listeye alınmasına neden oldu. Bununla birlikte, kara listeye alma, işverenlerin farklı bir aile adı altında insanları işe alarak kolayca alabilecekleri bir şeydir. Olayla ilgili soruşturma açıldı, ancak bu tür soruşturmaların sonuçları nadiren kamuoyuna açıklanmakta ve gerçekten konunun üzerine gidilmesi pek beklenmemekte.

Orta Doğu’nun pek çok ülkesinde halktan kopuk zengin Arap aileler, evlerinde Afrika ve Asya ülkelerinden hizmetçi kadınlar çalıştırıyor. Evin erkekleri zaman zaman bu kadınları istismar ediyor, ırzlarına geçiyor, dövüyor hatta öldürüyor. Buna karşın kadınlar polise başvurduklarında ya da kaçmaya çalıştıklarında devlet bunları korumuyor tersine zengin ailelerden yana tavır alıyor. Bu da çağdaş bir kölelik sisteminin Körfez ülkelerinde veya diğer ülkelerin zengin elitlerinde sürmesini sağlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.