islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ortadoğu’da ABD’nin Boşluğunu Rusya Dolduruyor

Ortadoğu’da ABD’nin Boşluğunu Rusya Dolduruyor

Londra’daki Avrupa Reformları Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Luigi Scazzieri, Rusya’nın Ortadoğu’daki rolünü, oradaki Amerikan varlığının azalması bağlamında tartışıyor. Scazzieri’nin konu ile ilgili incelemesini yorumsuz sizlerle paylaşıyoruz:

Joe Biden yönetimi altında ABD’nin giderek Çin’e odaklandığına işaret ediyor. Özellikle ABD, Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan’dan bazı savunma sistemlerini geri çekiyor. Ve bu yılın sonuna kadar, Irak’taki ABD ordusu, muharebe görevlerinden danışma görevlerine geçerek sayılarını azaltacak. Washington ayrıca artık Orta Doğu’nun enerji kaynaklarına bağımlı değil: 2020’de ABD’nin kendisi net bir petrol ihracatçısı oldu.

Uzman, ABD’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan tamamen çekilmeyeceğine ve doğrudan askeri desteği, silah satışı ve diplomasisinin kısa ve orta vadede Washington’un etkisinin korunmasını sağlayacağına inanıyor. Bununla birlikte, Amerikan toplumunda Orta Doğu işlerine katılımın azaltılması yönünde geniş bir talep var ve “ABD’nin çekilmesi” görüşü yaygınlaştı. Bu arada, Rusya ve Çin’in etkisi daha da güçleniyor.

Kamuoyundan ve Kongre’den gelen baskı, Biden’ın Suudi Arabistan ve BAE’ye sevkiyatı askıya alma kararının kanıtladığı gibi, ABD’yi [bölgedeki devletlere] silah satışını durdurmaya da zorlayabilir. Aksine, Rusya’nın Suriye Beşar Esad’a verdiği destek, Esad rejiminin gaddarlığına rağmen, Moskova’nın kendisini otokratların güvenilir bir ortağı olarak konumlandırmasına izin verdi. Rusya aynı zamanda önemli bir silah tedarikçisidir ve bunları ABD müttefiklerine de satmaktadır: Mısır’ın önde gelen tedarikçisi ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük üçüncü tedarikçisidir. Ağustos ayında Suudi Arabistan ve Rusya askeri işbirliği konusunda bir anlaşma imzaladı.

  • yazar notları.

Ayrıca Rusya’nın bölge işlerine karışmasının, ekonomik ilgi alanları: silah satışı ve enerji üretimi gibi. Moskova ayrıca terör tehdidi riskini azaltmaya çalışıyor.

Ancak uzmana göre Rusya’nın asıl amacı “bölgedeki etkisini artırmak ve önemli bir bölgesel güç olduğunu göstermek”. Bu, Rus kuvvetlerinin askeri konuşlandırılmasına yol açtı ve bu da Moskova’ya siyasi nüfuz ve isterse Batı için sorun yaratma yeteneği.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın öneminden bahseden yazar, yalnızca 2021’in ilk yarısında Avrupa Birliği’nin doğal gazının yüzde 17’sini ve petrolünün yüzde 23’ünü ithal ettiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.