islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3693
EURO
35,0908
ALTIN
2.324,13
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Ortak Bildirge İmzalandı

Ortak Bildirge İmzalandı
30 Mart 2022 09:35
A+
A-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Özbekistan’a önemli bir ziyarette bulundu. İkili görüşme ve anlaşmaların imza töreni sonrası Başkan Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev basın açıklamasın yaptı. Başkan Erdoğan, “Bilahare atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolar seviyesine çıkaracağız. Bugün imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması sayesinde daha hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Bugün 10 anlaşma imzalandı. Türkiye-Özbekistan arasındaki süreç çok daha güçlü şekilde ilerleyecektir.” dedi..

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

‘TÜRKİYE ÖZBEKİSTAN’IN BAĞIMSIZLIĞINI İLK TANIYAN, İLK BÜYÜKELÇİLİĞİ AÇAN ÜLKEDİR’ 
‘Buradan Özbek kardeşlerimizin her birine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bugün bir kez daha öz kardeşlerimizin arasındayız. 4 yıl aradan sonra tekrar ata yurdumuzu ziyaret etmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Aziz kardeşim Mirziyoyev’e ev sahipliği için şahsım ve heyetim adına şükranlarımı sunuyorum. Cumartesi günü kavuşacağımız Ramazan-ı Şerif’in İslam alemine rahmet ve huzur getirmesini Rabbim’den niyaz ediyorum.

Diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. yıl dönümü. Özbekistan’ın kaydettiği ilerleme takdire şayandır. Reform sürecini biz de canı gönülden destekliyoruz. Malumunuz Türkiye, Özbekistan’ın bağımsızlığını tanıyan, Özbekistan’da ilk büyükelçilik ve başkonsolosluk açan ülkedir. Böyle samimi ve kardeşlik bağına sahip olduğumuz Özbekistan’la ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz.

‘TİCARET HACMİMİZ 3.6 MİLYAR DOLARI AŞTI’ 
İki ülke arasındaki ilişkileri, Kapsamlı Stratejik Ortaklık seviyesine yükselttik. Ticaret hacmimiz 3.6 milyar doları aştı. En kısa sürede 5 milyar dolar hedefini yakalayacağız. Atacağımız ortak adımlarla çıtayı 10 milyar dolara çıkaracağız.

İMZALADIĞIMIZ ORTAK BİLDİRİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM İÇİN YOL HARİTASI OLACAKTIR’ 
Bugün 10 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar, Türkiye-Özbekistan arasındaki bu süreç çok daha güçlü bir şekilde ilerleyecektir. Türk şirketlerinin Özbekistan’da yatırımları 1,5 milyar dolara ulaşmıştır. Şirketlerimiz Özbekistan’ın kalkınmasına katkı vermektedir.

Turizm alanında da iş birliğimiz devam ediyor. 270 binden fazla Özbek kardeşimizi misafir ettik. Bunu 500 bine çıkarmak mümkündür. Savunma Sanayinde işbirliği imzası attık. Türkiye’nin bu alanda elde ettiği başarılar ortadadır. Bölgede yaşanan gelişmeleri de aramızda değerlendirdik. TİKA aracılığıyla kalkınma desteklerini sürdürmeye karalıyız. İmzaladığımız ortak bildiri önümüzdeki dönem için yol haritası olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.