EDİTÖRDEN

Özbek Kıyımını Yazan Kırgız Gazeteci Ölümü Bekliyor

Mirat Haber Ajansı

Azimcan Askarov’un hapsi 2010 yılında Kırgızistan’ın Celalabad kentinde etnik şiddet nedeniyle bir polis memurunun öldürülmesine ilişkin haber yazmasıyla başladı. Askarov, memleketi Celalabad Pazarkurgan’daki etnik Özbek ve Kırgız toplumları arasında yükselen gerilim hakkında haberler yayınlamıştı. Şehir, iki Türk halkı arasında en az 200 kişinin can verdiği ve en az 400.000 kişiyi yerinden eden bir çatışmanın sıcak noktalarından biriydi. Askarov gazetecilik ödülü beklerken, katliamları kışkırtmakla suçlandı. Birçok kez gözaltında dövüldü ve iddialara göre polis haberleri reddetmediği takdirde karısına ve kızına tecavüz etme tehdidinde bulundu.

Önümüzdeki hafta başında 11 Mayıs’ta haksız mahkûmiyetine itiraz etmek için son adli hakkıyla karşı karşıya. Birkaç hükümet değişikliğine rağmen, davası devam etti ve gazetecileri koruma komitesine (CPJ) göre ülkede hapsedilen tek gazeteci olmaya devam ediyor. 2016 yılında BM İnsan Hakları Komitesi tarafından sulamaları asılsız olarak nitelenen 69 yaşındaki kalp ve kemik hastası Askarov, onu koronavirüs riskine sokan hastalığı kaparsa yaşama imkanlarını ortadan kaldırabilecek sert koşullarda yaşıyor. Genelde sert rejimlerin kendi halkına zulmüne destek veren ABD’nin 2015 yılında Askarov’a insan hakları ödülü vermiş ama bunun ardından Kırgızistan’ın o zamanki Başbakanı Temir Sariev buna tepki gösterip ABD ile ilişkileri sonlandırmıştı.

Recent Posts

  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

14 dakika ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

2 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

2 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

3 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

4 saat ago
  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

4 saat ago