islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4652
EURO
34,8281
ALTIN
2.452,43
BIST
9.891,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Özbek Kıyımını Yazan Kırgız Gazeteci Ölümü Bekliyor

Özbek Kıyımını Yazan Kırgız Gazeteci Ölümü Bekliyor
6 Mayıs 2020 12:10
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Azimcan Askarov’un hapsi 2010 yılında Kırgızistan’ın Celalabad kentinde etnik şiddet nedeniyle bir polis memurunun öldürülmesine ilişkin haber yazmasıyla başladı. Askarov, memleketi Celalabad Pazarkurgan’daki etnik Özbek ve Kırgız toplumları arasında yükselen gerilim hakkında haberler yayınlamıştı. Şehir, iki Türk halkı arasında en az 200 kişinin can verdiği ve en az 400.000 kişiyi yerinden eden bir çatışmanın sıcak noktalarından biriydi. Askarov gazetecilik ödülü beklerken, katliamları kışkırtmakla suçlandı. Birçok kez gözaltında dövüldü ve iddialara göre polis haberleri reddetmediği takdirde karısına ve kızına tecavüz etme tehdidinde bulundu.

Önümüzdeki hafta başında 11 Mayıs’ta haksız mahkûmiyetine itiraz etmek için son adli hakkıyla karşı karşıya. Birkaç hükümet değişikliğine rağmen, davası devam etti ve gazetecileri koruma komitesine (CPJ) göre ülkede hapsedilen tek gazeteci olmaya devam ediyor. 2016 yılında BM İnsan Hakları Komitesi tarafından sulamaları asılsız olarak nitelenen 69 yaşındaki kalp ve kemik hastası Askarov, onu koronavirüs riskine sokan hastalığı kaparsa yaşama imkanlarını ortadan kaldırabilecek sert koşullarda yaşıyor. Genelde sert rejimlerin kendi halkına zulmüne destek veren ABD’nin 2015 yılında Askarov’a insan hakları ödülü vermiş ama bunun ardından Kırgızistan’ın o zamanki Başbakanı Temir Sariev buna tepki gösterip ABD ile ilişkileri sonlandırmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.