islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4828
EURO
34,8281
ALTIN
2.421,59
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Özbek, Tacik ve Kırgız valiler Ferghana Vadisi’nde forum düzenliyor

Özbekistan’ın doğu Ferghana Eyaleti valisi, ekonomik işbirliği konulu görüşmeler için komşu illerin Tacik ve Kırgız valileri ile bir araya geldi.

Özbek, Tacik ve Kırgız valiler Ferghana Vadisi’nde forum düzenliyor

Özbekistan’ın doğu Ferghana Eyaleti valisi, ekonomik işbirliği konulu görüşmeler için komşu illerin Tacik ve Kırgız valileri ile bir araya geldi.

Mirat Haber Ajansı

23 Nisan’da Orta Asya’da, görünüşe göre daha önce hiç yapılmamış bir toplantı gerçekleşti. Özbekistan’ın doğu Ferghana Eyaleti valisi, ekonomik işbirliği konulu görüşmeler için komşu illerin Tacik ve Kırgız valileri ile bir araya geldi. Hayrullo Bozorov’un Ferghana kentinde ev sahipliğini yaptığı toplantıya Tacikistan’ın Sughd Eyaleti valisi Rajabboi Ahmadzoda ve Kırgızistan’ın Batken Eyaleti Valisi Omurbek Suvanaliev katıldı. Üç ülkenin bağımsızlığını kazanmasından yaklaşık 30 yıl sonra, toplantı, üç komşu ilin başkanlarının ilk kez bir araya geldiği zamandı. Üç vilayetin tamamı, tarımsal açıdan zengin bir bölge olan ve aynı zamanda önemli bir kaçakçılık rotası haline gelen kalabalık Ferghana Vadisi’ndedir. Bağımsızlıktan bu yana, sınırları boyunca Orta Asya’daki diğer bölgelerden daha fazla ölümcül şiddete tanık oldu.

Resmi olarak Sınırların Entegrasyonu – Gelişimin Anahtarı olarak adlandırılan iş forumunun ilginç yönlerinden biri, sınır çizgisi değil, tamamen ticaret ve kültürel ilişkilerle ilgili olmasıydı. Suvanaliev medyaya, sınırları belirleme meselesi kararlaştırılırken, ekonomik bağların da güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Her üç valiye de yerel sanayi ve tarım işletmelerinden heyetler eşlik etti ve ayrıca ürünlerinin sergisi de yapıldı. İmzalandığı bildirilen tek belge, Ferghana ve Sughd vilayetleri arasında bir işbirliği muhtırasıydı. Zorlu müzakerelere rağmen bölgedeki sınırları çizme ve işaretleme konusunda bazı ilerlemeler kaydedilmiş olsa da, bölge değiş tokuşu ve insanların mülkleri etkilendikçe sürecin önümüzdeki yıllarda sorunlu olmaya devam etmesi muhtemel. Sınır müzakereleri devam ederken, bu görüşmelerde yer alan alanlardan üçünün ekonomik bağları geliştirerek ilerlememesi için hiçbir neden yok. Ferghana iş forumu ilk adımdı. Ve yerel olarak daha iyi bir ekonomik durum, her üç tarafı da gelecekteki sınır müzakerelerinde uzlaşmaya daha yatkın hale getirebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.