EDİTÖRDEN

Özbekistan: Pamuk Ambargosunu Kaldırın

Mirat Haber Ajansı

Yirmi milyonluk Müslüman Özbek Türkünün Orta Asya’da Seyhun ve Ceyhun ırmaklarından beslenen topraklarda yaşadığı Özbekistan’da hükümetinin tarımda kullandığı köleliğe yakın kötü çalışma şartları ve ülkenin totaliter yapısından dolayı uluslararası örgütlerin Özbek pamuğuna yönelik başlattıkları uluslararası ambargo Özbekistan ekonomisini zayıflatmakla tehdit ederken, ülke pamuğunun dış satımında eski günlerin arayışı içinde. Ülke on beş yıldır ambargo altındayken bunun üzerinde bir de Korona krizi gelip, Özbeklerin yurt dışında çalışan nüfusu da geri dönünce, çok zor durumda kaldılar.

Özbekistan İstihdam ve Çalışma İlişkileri Bakanı Nazım Hüseyinov, Perşembe günü Pamuk Kampanyası adlı uluslararası eylem platformuna bu durumu belirten açık bir mektup yazarak örgütün 2006’dan bu yana devam ettirdiği Özbek pamuğunun boykotundan vaz geçmesini istedi. Mektupta ülkenin Korona sokağa çıkma yasaklarından bu yana yaklaşık 150.000 vatandaşın işini kaybettiği, 200.000’den fazla kişinin yoksulluk sınırının altına düştüğü, 140.000 göçmen işçinin gelir kaynağı olmadan eve döndüğü belirtilmekte

Sovyet döneminden bu yana Özbekistan, geniş pamuk tarlalarında zorla ve çocuk işçiliği kullanmakta. 1991 yılından bu yana serbest kalan eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinin aksine Özbekistan’da Sovyet rejimi aynen devam ediyor.  Her hasat mevsiminde, okul öğrencileri, üniversite öğrencileri ve doktorlar, öğretmenler ve askeri personel de dahil olmak üzere kamu idaresi çalışanları, mali tazminat olmaksızın devlete ait alanlarda pamuk toplamak için haftalar geçirmek zorunda kaldılar. Özbekistan eskiden farklı tarım yöntemleri izlerken Sovyet döneminde ülkenin tekstil ihtiyacına cevaben sadece pamuk üretmeye başladı. Bu da Aral Gölü’nün kurumasında temel nedenlerden biri oldu.

Uluslararası insan hakları gruplarının müdahalesinden sonra, yabancı hükümetler, şirketler ve yatırımcılar ülkeden gelen tekstil ürünlerini tedarik etmeme kararı verdiler. Bugüne kadar, 300’den fazla küresel şirket boykota katıldı.

Ülkeyi 25 sene demir yumrukla yöneten İslam Kerimov’un ölümünden sonra Reformcu Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev, Aralık 2016’da iktidara geldiğinde, zorla çalıştırmalara son verme ve tarıma özel mülkiyet getirme taahhüdünü vermişti. Özel işletmelerden oluşan bir kümelenme sisteminin tek pamuk üreticisi olarak devletten kademeli olarak toprakları devralması bekleniyor ancak henüz bu gerçekleşmedi.

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

15 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

15 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

17 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

18 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

19 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

20 saat ago