islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Özgürlük İsteyen Akdeniz Halkı

Özgürlük İsteyen Akdeniz Halkı

Zengin kaynakları, tarihi ve kültürüyle kardeş ülke Cezayir 60 yıldır baskıcı bir rejim tarafından yönetilmekte ancak sömürülerek fakirleşen halkın sabrı tükenmiş durumda

Faik Emre ÖZDEMİR

Kuzey Afrika’daki kardeş halk Cezayir, doğal kaynakları, tarımsal potansiyeli, enerji kaynakları ve 40 milyona yaklaşan Muslüman nüfusuyla hem Akdeniz’i çevrelen ülkelerin hem de Afrika’nın en büyük yüzölçümlü devleti.

Kolayca unutulan denizcilik bilgisi Müslüman dünyada zamanla kaybolmuş, yalnızca Cezayir’de devam etmişti. Bu nedenle bir kara gücü olan Osmanlı, Barbaros ve Kanuni zamanında Cezayir’le birleşip bu denizcilik bilgi birikimini ele geçirince aniden bir deniz gücü haline geldi.

Fransızlar, Osmanlıyla üç asırlık ittifakı bozarak 1830-1870 arasında 40 yıl süren bir savaşta Avrupalıların tahminlerine göre 800 bin Müslüman’ı öldürerek ülkeyi ele geçirdiler. Emir Abdülkadir ve yüzbinlerce şehide rağmen ülkeyi sömürgeleştirdiler. Türkiye, bu yasadışı durumu ancak Lozan’da kabullendi.

Cezayir 1950lerde bir bağımsızlık savaşı verdi. Fransız güçleri 1 milyon Cezayirli’yi öldürdüler. Ne yazık ki zamanın Türkiye hükümeti 1960ta Cezayir’in bağımsızlığı aleyhinde  oy kullandı. Fransa kovulsa da iktidara gelen Bumedyen hükümeti Batıcı reformlar ve sert bir rejim yoluna gitti. Onun yerine gelen Buteflika da askeri, bürokratik, Batıcı, Jakoben rejimi devam ettirdi. 

1990’lı yıllarda serbest seçimler yapılınca Müslüman partiler sandıkları silip süpürdü. Ancak rejim iktidarı onlara vermemek için ikinci tur seçimleri iptal etti ve korkunç bir zulüm başlattı. 10 yılda yüzbinlerce vatandaş katledildi.

Arap Baharına katılmayan halk bu yıl artık tahammül edilemeyecek hale gelen ekonomik kriz üzerine sokağa çıktı. Yönetim istifa etti. Ancak ordu yönetimi tam bırakmadı. Göstermelik seçimlerle kendi adamları olan eski bakan Tebbune’yi cumhurbaşkanı yaptılar. Önceki hükümetin düşmesini sağlayan Hirak hareketi, bu seçimleri boykot etti ve eski rejimin sürmesini protesto etti.

150 yılda 2.5 milyon kişiyi öldüren canavar Fransa’nın sömürüsü derin devlet üzerinden devam etmekte. Cezayir’deki kötü yönetimin sonucunda halk en temel haklarından mahrum ve sefalet içinde yaşıyor. Gösteri yapma hakkı da elinden alınmış durumda.

Bu da İslam dünyasının adeta bir özeti.

Faik Emre ÖZDEMİR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.