islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4479
EURO
34,5073
ALTIN
2.473,73
BIST
9.563,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Pakistan: Buzul Erimesi Milyonları Tehdit Ediyor

Pakistan: Buzul Erimesi Milyonları Tehdit Ediyor

Mirat Haber Ajansı

Pakistan’ın dağlık Hunca Bölgesi’ndeki sel suları geçen ayın sonundan bu yana hızla yükseliyor ve Şişper buzulundan su taşıyorlar. Hasanabad kasabasının sakinleri, arazinin aşındığını ve evlere 3 metreye kadar yaklaştığını söylüyor. Eriyen buzuldan kaynaklanan ve büyük kayalar taşıyan selden, yakınlardaki bazı uzun ağaçları yıktığı için yerliler tahliye edildi. Seller, sulama ve hidroelektrik sistemlerine zarar verdi ve evleri hasara uğrattı. Bu nedenle kasabada 16 aile çadırlarda yaşamaya başladı. Ancak bunlar henüz başlangıç.

Bölge, Pakistan’ın kuzeyindeki 2022 yılına kadar buzul taşkın uyarı sistemleri dahiline alması planlanan 24 vadiden sadece biri. Sistem, Yeşil İklim Fonu’ndan 37 milyon dolarlık para kullanılarak geliştirilecek. Ancak ortaklık yapan BM Kalkınma Programı-Pakistan ve federal İklim Değişikliği Bakanlığı arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle çalışmalar ertelendi. Hükümet değişikliği ve koronavirüs pandemisi daha da fazla gecikmeye katkıda bulundu.

Pakistan, 7 binden fazla buzul ile, kutup bölgeleri hariç dünyanın her yerinden daha fazla buzula sahip. Buzul buzları eridiğinde, nehir kıyılarındaki kayaları patlatma ve Hasanabad gibi yerlerde aşağı doğru ölümcül flaş selleri oluşturma riski olan büyük buzul göllerinde toplanabilir. Birleşmiş Milletler Kalkınma idaresi UNDP’ye göre, Pakistan’da akıntı yönünde 7 milyondan fazla insan risk altında. Riskleri azaltmak amacıyla, 2011’den 2016’ya kadar BM Uyum Fonu, Çitral ve Gilgit Baltistan bölgelerindeki patlama uyarı sistemleri, taşkın koruma duvarları ve topluma hazırlık çabaları için ödeme yaptı. Ama bu sadece iki gölü kapsıyor. Yeni proje, Pakistan’ın kuzeyindeki tehlike altındaki 15 vilayete de benzer sistemler kurmayı hedefliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.