islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5044
EURO
34,6592
ALTIN
2.477,33
BIST
9.610,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Papa, kadınların ayin yönetebileceğini ama yine de rahip olamayacağını söylüyor

Papa, kadınların ayin yönetebileceğini ama yine de rahip olamayacağını söylüyor
Mirat Haber Ajansı

Papa Françesko resmi ünvanıyla bilinen Roma psikoposu Bergoglio, Roma Katolik Kilisesi’ndeki kadınlar için eşitliği sağlamak üzere, kilise yasasını değiştirerek kadınların ayin sırasında daha fazla görev almasına açıkça izin verdi. Ancak kadınların asla rahip olamayacaklarını yineledi. Françesko, dünyanın birçok yerinde yaygın uygulamayı resmileştirmek için yasayı değiştirdi. Artık resmi olarak kadınlar sunakta İncil okuyabilir ve ayin yönetebilirler. Temel itikatlar kanunundaki değişik sayesinde, muhafazakâr piskoposların piskoposluklarındaki kadınların bu rollere sahip olmasını engellemesi imkânsız olacak. İstisnalar yapılmasına rağmen, eskiden bu tür roller resmi olarak erkekler için ayrılmıştı.

Françesko, Spiritus Domini (Yaratıcının Ruhu) adlı kararnamede, bu kararı teolojik düşünceden sonra aldığını ve kadınların kiliseye yaptığı “değerli katkı”nın tanınmasını artırmak için değiştirdiğini söyledi. Dünyanın dört bir yanından birçok piskoposun, zamanın ihtiyaçlarına cevap vermek için değişimin gerekli olduğunu söylediğini hatırlattı. Ancak Vatikan, değişimin belirlenmiş rolleri etkilemediğini vurguladı. Bu değişiklik kadınların bir gün katolik rahipler olarak atanmasına izin verileceği anlamına gelmiyor. Vatikan hâlâ rahipliği erkeklere ayırıyor.

Baskılar sonucu dinin değişmesi

Francis’e kadınların da diyakoz olabilmesi için baskı yapılıyordu, değişiklik bu yüzden yapıldı. Diyakoz olursa kadınlar, düğünler, vaftizler ve cenazeleri yönetebilecek, rahiplerle aynı işleri yerine getiren papaz yardımcıları olacaklardı. Francis, ilki bir fikir birliğine varamayınca, kadınların diyakoz olup olamayacağını araştırmak için ikinci bir uzman çalışma komisyonu oluşturdu. Diyakozluğu kadınları da kapsayacak şekilde genişletmenin savunucuları, bunun kadınlara kilisenin bakanlığı ve yönetiminde daha fazla söz hakkı vereceğini aynı zamanda dünyanın çeşitli yerlerinde rahip eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olacağını söylüyorlar. Muhalifler, buna izin vermenin kadınları rahipliğe atama yolunda kaygan bir zemin olacağını, yakın zamanda kadın rahipler görüleceğini iddia ediyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.