PARADİSE HAS MANY GATES

Müslümanların ibadethane mekanı olan miscid, mimare ve estetik olarak her bölge vü ülkeye göre değişiyor neredeyse. İslam’ın ilk mescidinden bu yana Müslümanların “güzel mescid” arayışları durmaksızın devam ediyor. 

Bu çalışmalar ve arayışlar çerçevesinde bazı izlam ülkeleri  dönem dönem mimari yarışmalar düzenleyerek mimarları bu yönde teşvik etmeye çalışıyorlar. 

Suudi Arabistanlı sanatçı Ajlan Gharem’in V&A’s Jameel Ödülü’ne layık görülen “Paradise Has Many Gates” ( Cennetin Birçok Kapısı Var ) enstalasyonunda, geleneksel cami tipolojisi çit benzeri çelik telle yeniden tasarlanmıştır.

Ödül, İslami gelenekten esinlenen en iyi çağdaş sanat ve tasarımı onurlandırmaktadır ve bu yıl Gharem’ in kubbeli gezici enstalasyonuna verilmiştir.

Paradise Has Many Gates’in tavuk teli, gözaltı merkezi çitlerini hatırlatmak içindir.

2015’ten bu yana Paradise Has Many Gates; Suudi Arabistan, Bahreyn, ABD ve Kanada’da ortaya çıkarak ve her zaman performanslar, şiirler, okumalar, dualar ve tartışmalar gibi halka açık etkinlik programları eşlik etmektedir. Enstalasyon başlangıçta Riyad yakınlarındaki çölde inşa edilmiştir.

Gharem, mülteci gözaltı merkezlerinin ve sınır duvarlarının görüntülerini hatırlatmak ve mültecilerin hissettikleri duyguları uyandırmak için çalışmalarını tavuk telinden yapmıştır. Aynı zamanda, camiyi kelimenin tam anlamıyla şeffaf ve açık hale getirmenin sonuçlarını araştırmak istemiştir.

Enstalasyon, Müslüman olmayanlar için İslami duanın gizemini çözmeye yardımcı olurken, aynı zamanda gizlilik içinde gelişen siyasi ve dini otoriteye bir meydan okuma sunmaktadır.

V&A direktörü ve Jameel Ödülü jüri başkanı Tristram Hunt, “Bu yılın Jameel Ödülü sahibi olarak, Ajlan Gharem’in çalışması, küresel koşullara ve göçmenlerin deneyimlerine değiniyor ve ayrıca yerel bağlamında özellikle yankılanıyor” dedi. Gharem’in çalışmasını malzeme kullanımında yenilikçi ve iddialı bir ölçeğe sahip olarak nitelendirdi. “Ayrıca, enstalasyonun kültürler arası bağlantı ve topluluk buluşması için bir alan olarak kullanılmasını takdir ediyoruz.”

10 m x 6,5 ​​m ölçülerinde olan enstalasyon, bir kubbe ile tepesinde ve yeşil renkte yanan, ezan yayını da yapan bir minare eşlik ediyor. Minare, Müslümanların çoğunlukta olduğu farklı ülkelerden gelen seslerden oluşan bir ezan sesi çıkaran bir ses sistemi içeriyor.

Mimar Zeynep Aybüke Tiryaki

 

Recent Posts

  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

3 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

4 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

5 saat ago
  • Gündem

Simit Fiyatlarına Bakanlık Denetimi: Onay Zorunluluğu Geldi

Ticaret Bakanlığı, simit fiyat tarifelerine ilişkin önemli bir değişiklik yaptı. Ekmek fiyatlarındaki düzenlemeler benzeri, simit…

6 saat ago
  • Makale

CUMHURBAŞKANIMIZ, BAKANLARIMIZ VE ALİ ERBAŞ İÇİN YABANCI LÜKS ARABA AYIPTIR VE GÜNAHTIR

Tevazu Bilinci Olmayanların İtibarı da Olmaz AHMET HAKAN -ALİ ERBAŞ Bizim müftü çocuğu olup İmam…

7 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR I

“İsraf etmeyin” emrinin akabinde Allah'ın israf edicileri sevmediğine vurgu yapılması israfın önemli haramlardan biri olmasına…

7 saat ago