islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5148
EURO
34,8406
ALTIN
2.487,73
BIST
9.526,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

Paranın Millileştirilmesi

Paranın Millileştirilmesi

Ekonomide en büyük sorun, paranın millileşmesidir. Mevcut kullandığımız Türk Lirası bu manada milli değildir. Biz, milletimizi temsil eden devletimizin olmayan bir şeyi milli olarak görmüyor göremeyiz.

Başka bir yönü ile paranın millileşmesi ile kast ettiğimiz şey; milletin refah düzeyini arttıran bir ölçünün, üzerinde uygulanan spekülasyonlardan arındırılmasıdır.  Milli paranın değerinin düşürülmesi, üretim biçimindeki hastalıklı finansal model üzerinden başlıyor.

Seslendiren: Şaban Doğan

 İhtiyaçlarını bu para ölçüsü üzerinden gideren milletin alım gücünün zayıflaması, refah düzeyinin düşmesi demektir.

Paranın millileştirilmesi; milletin mal ve hizmetleri üretmesi konusunda paraya ulaşmadaki tüm engellerin kaldırılması demektir.

Paranın millileştirilmesi, üretim, istihdam ve hizmetlerin toplum tarafından oluşturulması sürecinde faiz maliyeti ödemeden; paranın üretiminin, Doğal İktisat Döngüsü denkliği içinde, para ve fiyat istikrarının eş zamanlı sağlanarak toplumun üretim ve tüketim gücüne endekslenmesi demektir.

Paranın millileştirilmesi, paranın üretimi ve mal gibi satılmasının özel şirketin tekelinden alınarak; devletin iktisadi geleceğini tehdit eden faiz üreten  sorun olmaktan çıkartılması demektir.

Paranın millileştirilmesi, devletin düzenleme ve denetleme gücü ile ihtiyaç duyulan ve gerçekleştirilmesi gereken  hiç bir projenin atıl bırakılmayıp,  paraya ulaşmada bütün engellerin kaldırılması demektir.

Paranın millileşmesi, tedavülde tüm paranın miktarının 213 milyar TL olmasına rağmen, 3 trilyon 482 milyar TL olarak olmayan parayı bankaların para kredi sistemi ile satarak, yaklaşık 400 milyar faizi millete ve devlete ödettiren para sisteminin değiştirilmesi demektir.

Devletin devlet olma temel iki şartını hep söylüyoruz. Bu vesileyle bir kez daha ifade edelim; biri devletin kendi milli ordusu olacak. İkincisi kendi milli parası olacak. Bunlar temel iki bağımsızlık unsurudur.

Milli para ve Ordu; güçlü bir devletin olmazsa olmaz iki saç ayağıdır.  Milletin istikbali, siyasi ve iktisadi bağımsızlığın temel dayanakları ordu ve paradır.

Yukarıda ifade ettiğimiz paranın millileştirilmesi süreçlerini gerçekleştirdiğimizde; bugün toplumumuzda zuhur eden tüm iktisadi kriz ve borçlanmalar bitecektir. Devletimizin gücü, milletimizin refah seviyesi öngörülemeyecek biçimde yükselecektir.

Selam ve dua ile…

Yunus EKŞİ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.