Pasifik’te Avustralya ve Japonya’dan ‘Tarihi’ Savunma Anlaşması

Japonya ile Avustralya “tarihi” olarak nitelendirilen bir savunma anlaşmasını Çin’in bölgede askeri ve ekonomik etkisini artırdığı bir zamanda imzaladı.
“Bölgesel istikrara katkı sağlaması” amaçlanan anlaşmada Çin’den bahsedilmese dahi metin, Kanberra ile Tokyo arasındaki Pekin’e karşı oluşturulan ittifakın bir işareti olarak yorumlanıyor.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison imza töreninin ardından yaptığı konuşmada anlaşmayı “tarihi” olarak nitelendirirken, iki güç arasında artan bir iş birliği ve ortak çalışma çerçevesinin ilk kez net bir şekilde çizildiğini söyledi.
İki ülke Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hindistan’ın da bulunduğu resmi olmayan bir grup “Quad”ın da üyesi durumunda bulunuyor. Quad, “Pasifik’teki hayati öneme sahip deniz yolları üzerinde büyüyen Çin tehdidi” karşısında son senelerde ittifak oluşturma çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor.

ÇİN: PASİFİK BİR BARIŞ OKYANUSU OLMALI

İkili anlaşma konusunda bir açıklamada bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “Devletten devlete ticaret ve iş birliği, üçüncü bir tarafın çıkarlarını hedeflemekten veya baltalamaktan ziyade, bölge ülkeleri arasında karşılıklı anlayış ve güveni güçlendirmeye elverişli olmalı.” diye konuştu.
Wang, Pasifik’in “dalgalandırılan değil barışın hakim olduğu” bir okyanus olmasını umduklarını da sözlerine ilave etti.
Geçen eylülde ABD, İngiltere ve Avustralya “Aukus” isimli yeni bir ittifak kurduklarını duyurmuştu. Bu anlaşma çerçevesinde Avustralya Fransa ile yapılan milyon dolarlık nükleer reaktörlü denizaltı satın alım anlaşmasını iptal etmiş ve ABD ile anlaşmıştı.

Recent Posts

  • Gündem

Gazzeli Küçük Kızın Cesur Mesajı

Gazzeli Küçük Kızın Cesur Mesajı: "Meydan Okumak Benim Hayat Sembolüm" Bir Kız Çocuğunun Cesareti Gazze'den…

14 saat ago
  • Gündem

Yahya Sinwar Kimdir?

Yahya Sinwar Biyografisi Yahya Sinwar (Arapça: يحيى السنوار, D.T 1962), Yehya Sinwar olarak da bilinir,…

15 saat ago
  • Gündem

Gazze’de Kıtlık Kabusu: İsrail Sınır Kapılarını Kapattı

Gazze'de Kıtlık Kabusu: İsrail Sınır Kapılarını Kapattı Gazze Şeridi'nde Kıtlık Tehdidi Yeniden Gündemde Gazze Şeridi'ndeki…

15 saat ago
  • VİDEOLAR

FETVA İSTE “Kabir Azabı”

16 saat ago
  • Gündem

BAŞ ÖRTÜLÜ HAKİM LAİKLİĞE AYKIRIDIR

Önce 17 Mayıs 2024 tarihli haberi okuyalım: {Başörtülü Hakimeyi reddetti... Gerekçe Laikliğe aykırılık. Ankara 1'inci…

16 saat ago
  • Gündem

PUT KRAVAT

Odatv yazarlarında Hurrem Elmascı Cumhurbaşkanımızın taktığı son kravatın desenlerini pek beğenmiş ve sırası gelmişken kravatın…

17 saat ago