Gündem

PEYGAMBERİMİZ KİŞİYE GÖRE Mİ ÖĞÜT VERİRDİ

Peygamberimizin pek çok öğütleri vardır. O, değişik kişilere neden farklı öğütler vermiştir?

Peygamberimiz, Allah’ın eğittiği gerçekçi yüce bir şahsiyetti. Allah bağlılarını artırsın- O’na, genelde İslâm Dini‘nin iman esasları ve yüklediği temel görevlerle ilgili sorular sorulurdu.

O da “Allah’a ve Âhiret Hayatı’na iman, namaz, oruç, zekât ve hac’dır” şeklinde, İslâm’ın dayandığı inanç ilkeleri ve temel görevleri açıklayarak cevaplandırırdı. Yer yer de faiz, iftira, ana babaya isyan gibi haramlara değinirdi.

Ama özel durumlarını aktararak öğüt isteyenlerle, hangi ameller/işler üzerinde yoğunlaşmaları gerektiğini soran müminlere de farklı cevaplar verirdi. Zira bedenen güçlülerle yaşlılara, ince ruhlularla sert mizaçlılara, imkânları çok ve değişik olanlarla az ve yetersiz olanlara, bilgili kişilerle kavrayışı kıt ve belleği zayıflara verilmesi gereken cevaplar farklılığı gerektiriyordu.

Ruhî hastalıklar ve manevi tedavileri de  farklı tavsiyeleri zaruri kılıyordu.

İNSANLAR YAPABİLECEKLERİNDEN SORUMLUDUR

Bunun içindir ki  Allah’ın Elçeisi Peygamberimiz , öğüt isteyen bazılarına “öfkelenme” derken, bazılarına “yemek yedir, tanıdığın ve tanımadın herkese selâm ver” diyordu. Bazılarına “hiçbir varlığa sövme” diğer bazılarına “Allah için sev, nefsin için istediğini insanlar için de iste” şeklinde öğüt veriyordu.

Allah’ı çokça an ve bildiğin doğruları söyle” şeklinde tavsiye de bulunduğu da oluyordu. “Akrabaya sıla yap ve  cihad et,“ şeklinde cevap verdiği de oluyordu. Çünkü Rabbimizin yasası gereği, insanlar ancak yapabileceklerinden sorumluydu ve herkes hayırlara yönelmeli ve hayırlarda yarışmalıydı.

HİÇBİR GÜZELLİK KÜÇÜK GÖRÜŞMEMELİDİR

Kaldı ki İslam’da küçük görülecek hayır da yoktur. Peygamberimiz bu konuda da şöylece uyarılarda bulunuyordu:

“Tatlı bir çift söz ve   güleç yüz gösterme şeklinde de olsa  İslam Dini’ne, ortak akla ve ilme uygun olan; ferde, aileye ve topluma yarar sağlayan  hiçbir şeyi küçümseme.”

Bizler de, “söyle yapacağız, böyle edeceğiz” diyerek yapamayacaklarımızı söylememeli, yapabileceklerimize odaklanmalıyız. Yapılabileceklere işaret etmeliyiz.

ÖNCE EMİRLER-YASAKLAR SONRA DA ÖĞÜTLER

Yüce Allah’ımız bizlere pek merhametli olduğu için bize yapabileceğimiz emirler vermiş, sakınabileceğimiz yasaklar koymustur.  Bunlara uymalı ve Peygamberlerimizin öğütlerinden halimize ve imkânlarımıza uygun olanlardan birine veya birkaçına da yoğunlaşmalıyız.

Sözü, konumuzla ilgili bir ayetle bağlayalım:

O halde gücünüzün yettiği kadar Allah’ın emirleri ve yasaklarına aykırılıktan korunuz. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğinize olarak mallarınızı Allah yolunda harcayın. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Teğabun 16)

Ali Rıza Demircan

MİRATHABER.COM – YOUTUBE- 

 

View Comments

Recent Posts

  • Makale

AVRUPA İSLAMLAŞMAYA FRANSA’DAN BAŞLAYACAK (ENDİŞE!)

Kendine özgü laiklik anlayışıyla din ve devletin kesin hatlarla birbirinden ayrıldığı Fransa’da, 1950’lerde inşa edilen…

1 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi Mezunlarına İş Boykotu Tehdidi

Amerikan Yargıçlarından Columbia Üniversitesi Mezunlarına İş Boykotu Tehdidi.. Columbia Üniversitesi'nde yaşanan Filistin yanlısı protestolar, Amerikan…

2 saat ago
  • VİDEOLAR

DUA ZAMANI “Günahları Senden Başka Kimse Bağışlayamaz”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

3 saat ago
  • Gündem

Gazze İçin Kampüsler Ayakta: Öğrencilerden Küresel İntifada Direnişi

Gazze İçin Kampüsler Ayakta: Öğrencilerden Küresel İntifada Direnişi ABD ve Avrupa'da Yükselen Soykırım Karşıtı Eylemler:…

3 saat ago
  • Gündem

Jeo Biden’dan Uyarı: “İsrail Refah’a Girerse, Silah Yardımı Kesilecek!”

Jeo Biden İsraili Uyardı: "Refaha Girilirse Silah Yardımı Durur!" ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Refah'a…

4 saat ago
  • Makale

BİRLİKTE YAŞAMANIN NEBEVİ ÖRNEĞİ: MEDİNE SÖZLEŞMESİ

Sosyal bir varlık olan insan, fıtratı gereği bir arada yaşamaya ihtiyaç duyar. Bütün inançlar, sistemler,…

4 saat ago