islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

POLONYA BAŞBAKANI İDAM CEZASI İSTEDİ

POLONYA BAŞBAKANI İDAM CEZASI İSTEDİ
4 Ocak 2023 09:29
A+
A-

Hürriyet’in O3 Ocak 2023 tarihli İHA kaynaklı haberinin özeti şöyle:

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, sosyal medya hesabından kullanıcıların sorularını yanıtladı.

Morawiecki, bir soruya verdiği yanıtla idam cezasının yeniden uygulanmasına yeşil ışık yaktığını belli etti.

Vatana ihanet de dahil ciddi suçlar için idam cezası uygulanabileceğini belirten Morawiecki, “Ciddi suçlar için idam cezasına izin verilmeli. Bu konuda, kilisenin öğretilerine katılmıyorum çünkü ben idam cezasının uygulanmasından yanayım. Fakat, buna sahip değiliz” açıklamasında bulundu.

Polonya’da tüm suçlar için idam cezası 1 Eylül 1998’de kaldırılmıştı. Ülkedeki son Idam Cezası ise, 21 Nisan 1988’de katil ve tecavüzcü Andrzej Czabanski’ye uygulanmıştı.

Yorumumuz

İnsanı yaratan Allah’tır. İnsan için İslam Dini’ni hayat düzeni kılan da Allah’tır. Bu sebeple insan yaşamı ile İslam yasaları örtüşür.

Hangi coğrafi bölgede ve hangi kültür içinde yaşarsa yaşasın yaratılış değerlerini koruyan insan doğası, kasıtla insan öldüren kişi için ölüm cezası ister. Katili cezalandırmanın ve öldürme suçunu engellemenin aklî gereği budur.

Polonya başbakanı da bir insan olarak bunu istemektedir. Ancak ölüm cezasını yalnızca kasıtla insan öldürme suçu ile sınırlamak gerekir. Örneğin insan öldürülmedikçe vatana ihanet türü gibi siyasi ve uyuşturucu üretimi ve satımı gibi âdi suçlar idam gerekçesi olmamalıdır.

İslam’ın ana hukuk kaynağı olan Allah’ın Kitabı Kur’ân’da  yalnızca ve sadece insan öldürme  suçuna ölüm cezası verilmiştir. Üstelik ölüm cezası da af ve tazminat seçeneklidir. Daha açık bir anlatımla öldürülen kişinin varisleri af veya tazminat seçeneklerini kullanarak ölüm cezasını düşürebilir. Rabbmiz Kur’ân’da şöyle buyurur:

 “Ey iman edenler! Öldürülen kimseler hakkında kısas, yani suçsuz bir insanı kasten öldüren kişinin işlediği suça denk bir ceza olarak öldürülmesi, yetkili merciler tarafından yerine getirilmesi gereken bir yasa olarak size farz kılınmıştır.

Hüre karşılık hür, esire karşılık esşr, kadına karşılık kadın kısas edilir. Yani cinayeti kim işlemişse, cezasını da yalnızca o çekmelidir.
Ancak katil,insanlık ve din yönüyle kardeşi sayılan maktulün varisleri tarafından herhangi bir şekilde affedilirse, o zaman kısas cezası uygulanmaz. Maktulun varislerinden biri dahi affetse kısas düşer. Bu durumda, tarafların İslâm’a aykırı olmayan gelenek ve örfe uyarak aralarında anlaşıp diyet miktarını belirlemeleri ve katilin, kendisini bağışlayan bu insanları bir nebze teselli etmek üzere onlara kan bedelini  güzellikle ödemesi gerekir.

Bu bağışlama yetkisinin verilmesi, Rabb’iniz tarafından sizlere bahşedilmiş bir hafifletme ve rahmettir. Fakatbu yetki, sadece maktulün yakın akrabalarına tanınmış bir haktır; yoksa yetkili merciler de dâhil, bir başkasının katilleri affetme yetkisi yoktur.

Ama her kim, bütün bunlara rağmen yine de saldırganlık etmeye kalkışırsa, sözgelimi, katil yerine başkasını öldürürse ya da katili öldürmekle yetinmeyip onun akrabalarına da saldırırsa veya katili affedip diyeti aldıktan sonra onu öldürmeye kalkarsa yahut katil diyeti ödemeye yanaşmazsa, işte onun için de can yakıcı bir azap vardır!” (Bakara 2/178)

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.