islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5492
EURO
34,8565
ALTIN
2.438,56
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Putin hafta sonu Navalni protestocularına sert

Putin hafta sonu Navalni protestocularına sert
Mirat Haber Ajansı

Rus yetkililer, Kremlin’in önde gelen eleştirmeni Aleksey Navalni’nin aralarında sözcüsü de dahil en yakın müttefiklerinden birkaçının tutuklanması üzerine yapılan hafta sonu protestolarına sert önlemler aldı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli rakibi Navalni 17 Ocak’ta tutuklanmış ve daha sonra şartlı tahliye ihlali iddiasıyla hapse atıldı. Kremlin’i sorumlu tuttuğu iddia edilen bir zehirleme olayının ardından Ağustos ayında Almanya’ya gönderilmesinden bu yana ilk kez Rusya’ya geri döndü. Müttefikleri, Rusya’nın yıllardır en büyük protestosu olabilecek ülke çapındaki kasaba ve şehirlerde gerçekleşen, Navalni’nin tutuklanmasına karşı gösteriler düzenlediler. Ayrıca, önde gelen aktivistlerden Lyubov Sobol ve sözcüsü Kira Yarmuş da dahil olmak üzere birkaç yakın Navalni müttefiği, Rusları gösterilere katılmaya çağırdıkları için tutuklandı. Bir Rus mahkemesi Yarmuş’un dokuz gün gözaltında tutulmasına karar verdi. Karar, Kremlin’in ülke çapında planlanan protestoların yasadışı olduğunu ve provokatör dediği kişiler tarafından desteklendiğini söylemesi üzerine geldi.

TikTok üzerinden örgütlenme

Savcılar, korona virüs salgını dolayısıyla vatandaşları  sokağa çıkmamaları konusunda uyardı, devlet iletişim gözlemcisi ise TikTok video uygulaması da dahil olmak üzere sosyal medya platformlarını gençleri mitinglere katılmaya teşvik etmemeleri konusunda uyardı. Pek çok Rus, Navalni’nin tutuklanmasının ardından Cumartesi günü desteğini dile getirmek ve büyük bir katılımı teşvik etmek için TikTok ve hatta arkadaş bulma uygulaması Tinder dahil sosyal medyayı kullandı. Genellikle siyasetten uzak olan bazı tanınmış fenomenler, hapisteki muhalefet figürünü desteklemek için bu ortamlarda yorum yaptılar.

Bu arada başkent Moskova’daki polis, Navalny’yi destekleyen her türlü gösteriyi durduracaklarını söyledi. Moskova polisi yaptığı açıklamada, onaylanmamış halka açık etkinlikler düzenleme girişimlerinin yanı sıra katılımcılarının kışkırtıcı eylemlerinin kamu düzenine tehdit olarak kabul edileceğini ve derhal bastırılacağını söyledi. Navalni’nin ortakları uyarılara rağmen Rusları sokaklara çağırdı ve Cumartesi günü para cezası verilen protestoculara mali yardım yapacakları sözü verdi. Navalny’nin Yolsuzlukla Mücadele Vakfı başkanı Ivan Zhdanov, Putin sizi yıldırmak için her şeyi yapıyor, mesajını Facebook’ta paylaştı. Tutuklanmasından önce Yarmuş, büyük katılımı teşvik eden bir video kaydetmişti. Geleceğimiz kelimenin tam anlamıyla sokağa çıkan insanların sayısına bağlı, dedi.

Milyar dolarlık külliye iddiası

Gelişmeler, Navalny’nin, Putin’e ait olduğunu iddia ettiği Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki lüks, 1.35 milyar dolarlık bir mülkle ilgili yolsuzluk soruşturması yayınlamasının ardından geldi. Navalny’nin, Putin’in çar olduğu Rusya’daki devasa bir devlet olarak tanımladığı iki saatlik video raporu, yayınlanmasından bu yana 50 milyondan fazla görüntülendi. Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov konağın Putin’e ait olduğunu reddederek Navalny’nin soruşturma çağrılarını yalanladı. Navalny geçmişte defalarca Putin’e karşı büyük ölçekli sokak protestolarına öncülük etti. 2011 ve 2012 yıllarında on binlerce insan parlamento seçimlerinde seçim hilesi iddialarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Moskova’da en son kitlesel protestolar, Navalny’nin müttefiklerinin ve diğer muhalif politikacıların yerel seçimlere katılmasının yasaklandığı 2019’da gerçekleşti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.