islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Putin İsveç’e Gözdağı Verdi!

Putin İsveç’e Gözdağı Verdi!
10 Haziran 2022 12:45
A+
A-

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürerken Rus lider Vladimir Putin’in eylemleri ve söylemleri tartışma yaratmaya devam ediyor. Ukrayna’yı işgalini Donbass’ı ‘Naziler’den arındırmak’ bahanesiyle aklamaya çalışan Putin şimdi de kendini tarihin en ünlü Rus imparatorlarından birine benzetti ve gerçek niyetini ortaya koydu…

Hem liberal hem de muhafazakâr Ruslar tarafından beğenilen ve ‘otokratik bir modernleştirici’ olarak anılan Rus İmparatoru Büyük Petro (I. Petro) 43 yıl hüküm sürdü ve İsveç’ten fethettiği topraklar üzerine yeni bir başkent inşa edilmesini emretti. Bu yeni başkent Putin’in de memleketi olan St. Petersburg’du.

Bu, Baltık Denizi kıyılarındaki bataklıklarda Petro’nun “Avrupa’ya açılan penceresini” inşa etmek için zorunlu işçi olarak askere alınan on binlerce serfin hayatına mal olan bir projeydi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğumunun 350. yıldönümünde Çar Büyük Petro’ya saygı duruşunda bulunarak, Rus topraklarını geri kazanmaya yönelik ikiz tarihi arayışları arasında bir paralellik çizdi.

Putin’in Petro için açılan sergiyi ziyaretinden önce devlet televizyonu, Büyük Petro’yu sert bir askeri lider olarak öven, inşa ettiği modernize edilmiş ordu ve donanma ile İsveç ve Osmanlı İmparatorluğu’nun pahasına Rus topraklarını büyük ölçüde genişlettiğini anlatan bir belgesel yayınladı.

KENDİNİ EN BÜYÜK RUS İMPARATORUYLA KARŞILAŞTIRDI
Son yıllarda, Putin’in Rus tarihine olan ilgisi, kamuoyu önünde daha da arttı. Rus lider Putin artık kendini Rus topraklarını geri almak için savaşan Büyük Petro ile karşılaştırıyor…

Rusya Devlet Başkanı Putin, İsveç’e savaş açan çarla paralellik kuruyor ve Ukrayna’daki ‘kampanyanın’ Rusya’nın ‘temel değerlerinden’ kaynaklandığını söylüyor

Petro’nun reformları Rusya üzerinde kalıcı bir etki bıraktı ve Rus hükümetinin birçok kurumunun kökenleri onun hükümdarlığına kadar uzanmaktadır. İmparator Petro ayrıca 1917’ye kadar Rusya’nın başkenti olarak kalan Sankt-Peterburg şehrini kurması ve geliştirmesiyle de tanınmaktadır.

Putin “Büyük Petro 21 yıl boyunca büyük kuzey savaşını yürüttü. Görünüşe göre İsveç ile savaş halindeydi, onlardan bir şey aldı. Ancak aldığı şey onlardan alınmış bir şey değildi. Aslında Rusya’nın olanı Rusya’ya geri verdi” dedi ve sözlerine şu ifadelerle devam etti:

“Görünüşe göre Rusya’nın olanı iade etmek ve ülkeyi güçlendirmek de bize düştü. Ve bu temel değerlerin varlığımızın temelini oluşturduğu gerçeğinden yola çıkarsak, karşı karşıya olduğumuz görevleri çözmeyi kesinlikle başaracağız.”

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.