
Batılı din adamlarından ezber bozan açıklamalar gelmeye devam ediyor. Fransız bir rahibin İslam’ın fetih politikası ve hoşgörü anlayışına dair sözleri, sosyal medyada ve akademik çevrelerde geniş yankı uyandırdı.
Son yıllarda Batı dünyasında yükselen İslamofobiye ve “İslam’ın kılıç zoruyla yayıldığı” iddialarına en net cevaplardan biri, ironik bir şekilde bir kilise mensubundan geldi. Fransız bir rahip, katıldığı bir oturumda İslam tarihinin adalet ve bir arada yaşama kültürüne dikkat çekerek çarpıcı bir tespitte bulundu.
Rahip, İslam’ın özünde şiddet barındırdığına dair iddiaların tarihsel gerçeklerle örtüşmediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Eğer İslâm gerçekten de bazılarının iddia ettiği gibi şiddet yanlısı olsaydı, hiçbir Hristiyan veya Yahudi ilk Müslüman fetihlerinden sağ çıkmazdı. Bugün Ortadoğu’da hala kadim kiliselerin ve sinagogların var olması, İslam’ın sunduğu ’eman’ (güvence) hukukunun en somut kanıtıdır.”
Haberin devamında, İslam ordularının ulaştığı topraklarda yerel halkın inançlarına dokunulmadığı, aksine Bizans veya Sasani baskısı altındaki azınlıkların Müslüman idaresini bir “kurtuluş” olarak gördüğü vurgulanıyor. Rahibin bu çıkışı, özellikle Endülüs’ten Osmanlı’ya kadar uzanan geniş coğrafyadaki çok kültürlü yapının, modern sekülerizmden yüzyıllar önce uygulandığını bir kez daha hatırlattı.
Bu açıklama, dinler arası diyalog savunucuları tarafından takdirle karşılanırken; tarihçiler, Hz. Ömer’in Kudüs’ü fethi sırasında yayınladığı ve Hristiyanların can, mal ve ibadet özgürlüğünü garanti altına alan **”Ömer Ahitnamesi”**ni bu sözlere en büyük delil olarak gösteriyor.
Bu tür açıklamalar, özellikle Avrupa’da artan aşırı sağ söylemlere karşı, tarihin ortak miras ve saygı üzerine kurulu olduğunu hatırlatması açısından büyük önem taşıyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube