islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
30°C
Salı Az Bulutlu
29°C

Rant Kavgası, Afrika Kardinalini Koltuğundan Etti

Rant Kavgası, Afrika Kardinalini Koltuğundan Etti

Vatikan Kaynıyor

Katolik dünyasının Papası Francis, Papalığın Vatikan merkez ofisinin önemli bir parçası olarak iklim değişikliği ve sosyal adalet konularında kilit danışmanlardan biri olan önde gelen Afrikalı bir kardinalin istifasını kabul etti.

Vatikan Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kardinal Peter Turkson’ın resmi olarak İntegral İnsan Gelişimi Sözcülüğü olarak bilinen büyük bölümünden de ayrıldığını söyledi. Diğer yandan bölümün diiğer tüm üst yöneticileri de istifalarını sunmuştu.

İlgili bölüm, barış, adalet, göç ve hayır kurumları gibi konularla ilgilenen dört ofisi birleştirmek için 2016 yılında kurulmuştu. Vatikan kaynakları, başlangıçtan itibaren yönetim sorunları ve bölge savaşlarıyla boğuştuğunu söyledi.

Vatikan, Turkson’un ayrılma zamanlaması veya departmanındaki işlev bozukluğu iddiaları hakkında yorum yapmadı.

Bir çok otorite tarafından yaklaşık 1.500 yıl sonra ilk Afrika papası olmaya aday olarak görülen Turkson, Ağustos ayında görev süresinin sonunda otomatik bir usuli teklifin ardından geçen hafta tekrar istifasını sundu. Bir kaynak ise kardinalin, bazı personele “bıktığını” söylediğini söyledi.

Ganalı 73 yaşındaki Turkson, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu gibi yüksek profilli uluslararası mekânlarda Vatikan’ı temsil etti.

Bu yılın başlarında Gineli Kardinal Robert Sarah’nın emekli olmasının ardından, Vatikan’dan hiçbir Afrikalı büyük bir departmana gitmeden ayrıldı.

Üst düzey bir Vatikan kaynağı, papanın Turkson’a Vatikan’da üst düzey bir iş daha vermesinin beklendiğini söyledi.

Departman, bu yılın başlarında papanın talebi üzerine Chicago Kardinal Blase Cupich başkanlığında harici bir incelemeye tabi tutuldu.

Sarsıntı, yaz boyunca biri emeklilik nedeniyle, diğeri ise ani ve açıklanamayan iki üst düzey ayrılmayı takip ediyor.

Turkson, 80 yaşına gelene kadar, Francis öldükten veya Kilise kurallarına göre emekli olduktan sonra bir sonraki papayı seçmek üzere bir kardinaller meclisine girmeye hak kazanacak.

Katolik Kilisesi, tarihinin başlarında, sonuncusu 5. yüzyılda olmak üzere, Afrika kökenli birkaç papaya sahipti.

Vatikan, bakanlığın geçici olarak göçmenlik uzmanı Kardinal Michael Czerny ve ekonomist Rahibe Alessandra Smerilli tarafından yönetileceğini söyledi.

Edinilen bilgilere göre, kardinalin istifasının esas sebebinin rant kavgası olduğu belirtiliyor. Özellikle Afnika’daki yoksulluk ve açlığa karşı mücadele için Katolik papalığın gereli adımları atmadığı, hükmettiği trilyonlarca doları başka kişi ve ailelerin emrine sunması olduğu öne sürülüyor. Avrupa kökenli papaladın da ırkçı söylem ve davranışları Katoliklerin siyahi grupları arasında büyük bir hoşnutsuzluğa sebep olduğu biliniyor.

ETİKETLER: Vatikan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.