islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5668
EURO
34,9572
ALTIN
2.444,34
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Rapor: Çin’in Yükselişi ABD’nin Küresel Çatışmalara Katılımını Kısıtlayabilir

Rapor: Çin’in Yükselişi ABD’nin Küresel Çatışmalara Katılımını Kısıtlayabilir
2 Şubat 2023 09:00
A+
A-

ABD’nin yurtdışında yoğun bir şekilde güç kullanmaya alışması onu dünya çapında birçok çatışmaya girmeye sevk etti, ancak Çin’in daha etkili bir güç haline gelmesiyle Washington’un dış müdahalelere katılmaktan kaçınması bekleniyor. Çünkü sonunda başka bir süper güçle karşı karşıya gelebilir.

Amerikan dergisi “Foreign Affairs”, Amerika Birleşik Devletleri’nin Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarına müdahalesinin Washington’un küresel liderliğinin başlangıcı olduğunu ve uluslararası katılımını artırdığını değerlendirdi. Ancak Soğuk Savaş’tan sonra ve özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından, ABD’nin dahil olduğu silahlı çatışmaların oranının önemli ölçüde azaldığını ifade etti.

Bununla birlikte, Amerikan diplomatik çabalarının ve yurtdışındaki etkisinin azalmasıyla birlikte, Amerikan askeri varlığı artarken, küresel kamuoyu yoklamaları dünya nüfusunun yarısının Washington’u bir tehdit olarak gördüğünü gösteriyor.

Pew Araştırma Merkezi tarafından 2013 ve 2018 yılları arasında yürütülen bir anket, Amerika Birleşik Devletleri’nin itibarının keskin bir şekilde düştüğünü gösterdi.

Dergi, yakın gelecekte bir değişiklik olacağını öne sürerek, Çin’in daha etkin bir güç haline gelmesiyle ABD’nin başka bir süper güçle karşı karşıya kalabileceği için dış müdahalelere katılmaktan kaçınmasının beklenebileceğini kaydetti.

Foreign Affairs dergisi, Çin’in artan askeri ve ekonomik gücünün ve küresel etkisinin ABD’nin ihtiyatlı olmasına yol açacağına ve onu askeri kuvvetten önce diplomatik ve ekonomik çabalara başvurmaya iteceğine işaret etti.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www. asharq.com

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.