islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5200
EURO
34,7937
ALTIN
2.424,45
BIST
9.730,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Robotların saldırısı

Robotların saldırısı
11 Aralık 2018 09:55
A+
A-

Yapay zeka teknolojileri sağlık, ekonomi ve eğlence gibi hayatın her alanında yaygınlaşırken kapımızı denetimden çıkmış bir katil robot-askerin çalacağı dönemin de eşiğindeyiz.

Geçtiğimiz günlerde yapay zeka satranç dünya şampiyonası AlphaZero ve StockFish adlı yazılımlar arasında yapıldı. Geleneksel satranç makinalarının ileri bir sürümü olan StockFish, insanların incelediği kurallar ve algoritmalarla çalışırken, yeni nesil bir yapay zeka olan AlphaZero oyunu ve kuralları kendisi dört saat içinde öğrenip, StockFish’i hezimete uğrattı. Etten kemikten insanlar zaten 20 senedir satrançta makinaları yenemiyor.

AlphaZero’nun bin oyunluk maç esnasında beklenmedik uzun vadeli hamleleri, sezgi ve deneyime dayalı yapması, bir makina tarafından yenilen ilk dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov tarafından korkutucu olarak nitelendirildi. Yapay zeka yazılımı AlphaZero, ki adını Hristiyanlıkta ahir zamanı simgeleyen A ve O harflerinden geliyor, aynı zamanda daha zor ve stratejik olan Go adlı Uzak Doğu oyununda da bir kaç saate uzmanlaşıp şampiyonları yenmişti. Satranç ustaları makinalarla yarışmaya çoktan son verdiler.

Yapay Zeka pek çok alanda hayatımızda. Bankalar kredileri verme kararlarını, büyük yatırımcılar borsa hareketlerini, modern hastaneler teşhislerini, büyük tarım şirketleri ne ekeceklerini, petrol firmaları nereye sondaj yapacaklarını bilgisayarların tespitlerine bırakmış durumda. Yapay zeka algoritmaları dostluklara ve evliliklere karar veriyor, insanları uçaktan alıp tutukluyor, ekonomilerin gidişine karar veriyor.

Bu kadar yaygınlaşması son yıllarda yeni bir eklemeyle cinsel hayata da girdi. Kadınlar ve erkekler için bir araba fiyatına özel seks robotları üretimiyle yapay zeka ve robotların yeni bir kullanım alanı elde edildi. Hatta bu yıl seks robotu genelevleri açılmaya başladı.

Yapay zekanın pek çok teknoloji gibi en yaygın kullanım alanı ve finansmanı askeri uygulamalar. Insansız hava araçları bu alanda yaygın bir öncü oldu. Her yıl Avustralya’da çölde bir Arap köyü kuruluyor ve evden eve işgal eden askeri robotlar  yarıştırılıyor. Bu şekilde kısa bir süre sonra kendi neferlerinin burnu kanamadan Müslüman yerleşimleri işgal etmeyi planlıyorlar. Yakın geleceğin mertliği bozan tüfengi yapay zekalı robotlar olacak.

Ancak yapay zeka, bir seri katilden bile çok daha acımasız, öldürürken hiç bir his taşımıyor. Dünyadaki bütün hayatı bitirse farkında değil. Neticede şuuru yok. Diğer yandan hatalar yaptığı, ilgisiz sivilleri ve kendi askerlerini vurduğu çok sayıda uygulamada ortaya çıkmakta.

Kuran-ı Kerim’de yerde kıvranarak ilerleyen yaratık olarak anlaşılan ahir zaman habercisi Dabbe belki de kontrolden çıkmış, robot asker orduları olan fiber-optik kablolardan ilerleyen İnternet’e dayalı yapay zekadır. Kesin bilgi Allah’ındır.

Yapay zekalı cinsel eğlence robotları, casus robotlar ve Müslümanlara şehir savaşı için geliştirilen katil robotlar, başımıza yeni bir bela olarak yaklaşıyor. Deccâlî bu kullanımlara karşı yapılması gereken bir yandan uzak tutar ve engellerken bir yandan da serinkanlılıkla onun panzehirini geliştirmek olacaktır.

 “Hüzünlenmeyin, korkmayın” buyuruyor alemlerin rabbi olan yüce Allah. Onu dinlersek doğru yolu buluruz.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.