islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3536
EURO
34,6932
ALTIN
2.409,46
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Rus Bilim Adamları Kanser Hücreleriyle Savaşmak İçin Bir Madde Sentezlediler!

Rus Bilim Adamları Kanser Hücreleriyle Savaşmak İçin Bir Madde Sentezlediler!
17 Aralık 2022 09:00
A+
A-

Rus bilim adamları, kötü huylu dokuları bağışıklık saldırılarından koruyan bir proteinin aktivitesini baskılayabilen bir bileşik sentezlediler. Genellikle, yanlış çalışan hücreler bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Bununla birlikte, kanser hücreleri, neoplazmayı vücudun savunma sistemlerine “görünmez” yapan özel moleküller kullanır. Bilim adamları bu savunmayı yok eden bir madde oluşturdular. Rus bilim adamları, elde edilen bileşiğin klinik denemelerini yapmayı planlıyor.

Kazan Federal Üniversitesi’nden Rus bilim adamları kanser tedavisi için bir ilaç geliştirdiler. Madde, kanser hücrelerinin bağışıklık sistemine karşı korunmak için ürettiği özel moleküllerin aktivitesini engeller. Gelecekte, elde edilen bileşiğe dayanarak, yeni tip ucuz yerli antikanser ilaçların üretimi başlatılabilir. RT, Rus Bilim Vakfı’nın basın servisinden bunu bildirdi. Araştırma, vakfın desteği ile gerçekleştirildi. Sonuçlar Pharmaceutics dergisinde yayınlandı.

Normalde, vücutta düzgün çalışmayan hücreler bağışıklık sistemi tarafından yok edilmelidir. Bununla birlikte, kanser hücreleri, vücuttan bir bağışıklık tepkisini tetiklemeden kötü huylu dokunun fark edilmeden büyümesine yol açan özel bir savunma kullanır.

Bu hücre kamuflajının önemli unsurlarından biri, damarların büyümesinden tümör boyutunun büyümesine kadar tümör oluşumunun tüm aşamalarında görev alan galektin-3 proteinidir. Bu çalışma ile, bu proteinin aktivitesini baskılayarak tümörün kendisini baskılamak mümkündür.

Bilim adamlarının sentezleyebildiği makrosiklik bileşikler olan tiyaliksarenler bunu yapabilir. Molekülleri döngüsel bir yapıya sahiptir ve dört aromatik parçadan oluşur. Bu bileşiğin analoğu, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir antikanser ilacı olarak patentlenen “anginex” adı verilen bir peptittir.

Çalışmanın ilk yazarı, KFU Organik Bileşikler Araştırma Laboratuvarı’ndaki genç araştırmacı Alan Akhmedov’un, RT’ye açıkladığı gibi, araştırmacılar, bileşiğe özel floresan etiketler de dahil ettiler. Bu, ilacın hastanın vücudundaki dağılımını izlemenizi sağlayacaktır.

Bilim adamları ilacı laboratuvar koşullarında yapay olarak yetiştirilen akciğer kanseri kültürleri ve ince bağırsak kanseri gibi canlı kanser hücreleri üzerinde test ettiler. Her iki durumda da deneyler başarılı oldu ve ilaç, kötü huylu hücrelerin aktivitesini bastırdı.

“Makrosikller hem canlı hem de ölü kanser hücrelerine nüfuz eder ve potansiyel antitümör moleküllerdir. Ek olarak, önerilen bileşiklerde bulunan floresan parça, ilaçların insan vücudundaki dağılımını ve dağıtımını kontrol etmeyi mümkün kılacaktır. KFU Organik Bileşikler Araştırma Laboratuvarı’nda kıdemli araştırmacı olan, RHF projesinin başkanı Pavel Padnya, gelecekte ek preklinik ve klinik deneyler yapmayı planlıyoruz” dedi.

Çeviri: Zehra Kaplan

Kaynak: https://russian.rt.com/science/article/1080010-lekarstvo-onkologiya

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.