islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
ALTIN
2.427,50
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Rusya İşgale Başladı!

Rusya İşgale Başladı!
24 Şubat 2022 11:34
A+
A-

Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Rusya, Ukrayna’daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin “yüksek hassasiyetli silahlarla” etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bölgeden dehşete düşüren görüntüler gelirken Rusya’nın işgali sonrası Ukraynalıların sokak ortasında dua ettiği görüldü.

Ukrayna ve Rusya krizini tüm dünya yakından takip ederken sıcak bölgeye ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ın tanımasının ardından bölgede tansiyon düşmüyor. Ayrılıkçı liderlerin yardım istemesi sonrasında Putin, Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, “Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır” derken ABD Başkanı Joe Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir” ifadelerini kullandı. Rusya’nın saldırısı sonrası açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı. Öte yandan AB Liderler Zirvesi’nin acil ve olağanüstü toplanacağı belirtildi.

“PUTİN KAN DÖKME VE YIKIM YOLUNU SEÇTİ” 
11.00: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Putin, Ukrayna’ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti. İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı şekilde yanıt verecektir.” ifadelerini kullandı.

10.51: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatını şiddetle kınıyoruz. Ukrayna’ya yönelik bu saldırı, milyonlarca insanın hayatını ciddi bir şekilde tehlikeye attığı gibi uluslararası hukuk ve Rusya’nın taahhütlerinin ihlali anlamına geliyor” açıklamasını yaptı. Açıklamada, “Tüm askeri faaliyetlerin derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz.” görüşü paylaşıldı.

UKRAYNA’DAN ‘BOĞAZLARI KAPATIN’ ÇAĞRISI 
10.45: Ukrayna’nın Ankara Büyükeçisi Vasyl Bodnar, boğazların kapatılması yönünde Türkiye’ye çağrıda bulundu. 10.10: Ukrayna’daki ayrılıkçı Luhanks yönetimi, Ukrayna’ya karşı saldırı başlattıklarını duyurdu. 09.50: Bölgeden dehşete düşüren görüntüler geliyor. Saldırı haberini alan Ukraynalıların sokak ortasında topluca dua etmeye başladığı görüldü. 09.45: Rusya Federal Havacılık Ajansı, 24 Şubat ile 2 Mart tarihleri arasında ülkenin güneyindeki tüm havaalanlarında uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR 
09.40: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi sırasında Harkiv kentinde düzenlenen bir hava saldırısı sonrası, sivillerden yaralanan ve hayatını kaybedenler oldu. Rusya’nın hava saldırısı sonrası siviller hayatını kaybetti! 09.35: Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum” açıklamasını yaptı. 09.32: Rusya Luhansk bölgesinde iki köyde kontrolü sağladı. Ukrayna Polisi tarafından yapılan açıklamada Rusya’nın bölgede iki köyü ele geçirdiği duyuruldu.

AB, ACİL VE OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR 
09.24: AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın askeri müdahalesi hakkında ortak açıklama yayımladı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “eşi görülmemiş saldırganlığı”nın en kuvvetli şekilde kınandığı belirtilen açıklamada, Rusya’ya, derhal saldırganlığı durdurması ve askerlerini çekmesi çağrısı yapıldı.

Açıklamada, bugün ilerleyen saatlerde AB Liderler Zirvesi’nin acil ve olağanüstü toplanacağı hatırlatılarak, “Liderlerin bu eylemi için Rusya’ya ağır ve ciddi sonuçları olacak yeni yaptırımları” ele alacağı belirtildi. AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in Komisyon tarafından son şekli hazırlanan yaptırım paketini zirve toplantısında liderlere sunacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca Ukrayna’daki can kayıplarından üzüntü duyulduğu, AB’nin acil insani yardıma hazır olduğu bildirildi. AB, Ukrayna’ya desteğini yineleyerek siyasi, mali ve insani yardımların süreceğini vurguladı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.