islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5488
EURO
34,9371
ALTIN
2.445,81
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

Rusya-Ukrayna Barışında Erdoğan Devrede

Rusya-Ukrayna Barışında Erdoğan Devrede

Rusya ile Ukrayna arasında Rusların yayılmacı hırsı ve ABD’nin kışkırtıcılığı yüzünden büyük bir cephe savaşı hazırlığı yapılıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ateşi söndürmede çaba sarf ediyor ve hayli mesafe kat ettiği gözlemleniyor. Batılı uzmanlar, Erdoğan’ın bu çatışmayı önleyebileceğine inanıyor.

Ukrayna, Donbass ve Rusya’da Putin’in emriyle rehin alınan 450 Ukrayna vatandaşının listesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla Rus tarafına teslim etti ve Moskova’dan yanıt bekliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky konu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Elimizde doğrulanmış tam listesi var.  Geçenlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. Rusya Devlet Başkanı ile ve temas düzeyinde bir görüşmesi vardı. Liste, Sayın Erdoğan tarafından Sayın Putin’e verildi “dedi.

Ukrayna lideri, Erdoğan, Putin’den bu listeyi, özellikle de içinde belirtilen Kırım Tatarlarını dikkate almasını istedi. Zelensky, “Bir cevap bekliyoruz, henüz bir cevap yok” dedi.

Zelensky, bu listeyi Eylül ayı sonunda BM Genel Kurulu oturum aralarında yaptığı toplantıda Türk lidere devretti. Daha önce, 450 kişilik benzer listeleri ABD Başkanı Joe Biden, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a vermiş ancak bir sonuç alamamıştı.

Donbass’taki isyancı Rusların elinde bulunan kişilerin mübadelesi meselesi Minsk anlaşmalarının ana noktalarından biri olmasına rağmen, Rusya tarafı bu konuda henüz bir adım atmış değil.

Belgeye göre, takas “herkes için” formülüne göre yapılmalıdır. Bu değişim ilkesine bağlılık, Aralık 2019’un başlarında Paris’te düzenlenen ve Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna’nın katıldığı Normandiya formatındaki zirvede  doğrulandı ve ardından Donetskve Luhansk arasında iki yıl içinde ilk büyük çaplı mahkum değişimi yapıldı.

ETİKETLER: Zelensky
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.