islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5629
EURO
34,7123
ALTIN
2.410,49
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Rusya Ukrayna Krizi Enflasyon Endişelerini Körüklüyor

Rusya Ukrayna Krizi Enflasyon Endişelerini Körüklüyor
3 Mart 2022 11:53
A+
A-

Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna Savaşı`nın etkisi giderek artıyor. Dün 7,5 yılın rekorunu tazeleyerek günü 114,24 dolar seviyesinden kapatan brent petrol, artan arz endişeleriyle bugün 120 dolar sınırına yükselerek 2 Mayıs 2012 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviyeyi test ederek yaklaşık 10 yılın rekorunu kırdı. Bununla beraber sanayinin önemli ham maddesi olan petrol fiyatının giderek yükselmesi enflasyon endişelerini körüklüyor. Nitekim Euro Bölgesi`nde enflasyon 25 yılın zirvesine yükselirken, enflasyon kalemlerinde en büyük artışın enerji emtialarında olduğu dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın patlak vermesiyle beraber petrol ve doğal gaz başta olmak üzere enerji emtialarında arz endişeleri tavan yaptı. Bununla beraber, hafta içinde brent petrol fiyatı hemen hemen her gün yeni rekor kırdı.

10 YILIN REKORUNU KIRDI!  
ABD’de Rus petrolü, sıvılaştırılmış doğal gaz ve benzeri ürünlerini tasarlayacak yasa tasarı için harekete geçmesi, emtia piyasalarında arz endişelerini yükseltti. Bu durum OPEC tarafından gelen mesajlarda ek arzın olmayacağı açıklamaları ile birleşince petrol 119,78 dolar düzeyine yükselerek yaklaşık 10 yılın rekorunu kırdı. Brent petrol varil fiyatı en son 2 Mayıs 2012 tarihinde 119,79 doları test etmişti.

AKARYAKIT DEVLERİ RUSYA TARAFINDAKİ YATIRIMLARINI ÇEKTİ 
ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin Rusya’ya karşı açıkladığı ekonomik yaptırımlar sonrası BP, Equinor ve Shell ülkedeki yatırımlarından çekildi. Fransız enerji şirketi TotalEnergies, Rusya’daki yeni projelere sermaye aktarmayacağını açıkladı. Son olarak, ABD’li enerji şirketi ExxonMobil, Rusya’daki Sakhalin-1 doğal gaz ve petrol üretim sahasındaki operasyonlarını durduracağını ve ülkede yeni yatırım yapmayacağını bildirdi.

AVRUPA’DA ENFLASYON 25 YILIN REKORUNU KIRDI 
Rusya Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde Avrupa’da enflasyon rakamları beklenenden kötü geldi. Eurostat, Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre verilerin toplandığı son 25 yıldan bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyon, Hollanda’da yüzde 7,2, Belçika’da yüzde 9,6, Estonya’da yüzde 12,4 ve Litvanya’da yüzde 13,9 oldu.

ENFLASYONU ENERJİ FİYATLARI KÖRÜKLÜYOR 
Euro Bölgesi’nde Şubat ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 31,7 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 4,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 3 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 2,5 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, şubat ayında Almanya’da yüzde 5,5, Fransa’da yüzde 4,1, İspanya’da yüzde 7,5, İtalya’da yüzde 6,2, Hollanda’da yüzde 7,2, Belçika’da yüzde 9,6, Estonya’da yüzde 12,4 ve Litvanya’da yüzde 13,9 seviyesinde ölçüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.