islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5615
EURO
34,9979
ALTIN
2.435,97
BIST
9.778,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Hollanda/Japonya ekipleri EverGiven şilebini yüzdürmek için geldi ama bir başarı yok

Hollanda/Japonya ekipleri EverGiven şilebini yüzdürmek için geldi ama bir başarı yok
Mirat Haber Ajansı

Hollanda ve Japonya’dan kurtarma ekipleri, yaklaşık üç gün süren başarısız çabaların ardından Süveyş kanalını tıkayan dev bir konteyner gemisini serbest bırakma planlarını yeniden çizmek üzere görevlendirildi. Ancak onların çabaları da sonuç vermiş değil. Ever Given gemisini kiralayan Tayvanlı Evergreen Marine Corp, Hollandalı Smit Salvage ve Japon Nippon Salvage firmasının gemi sahibi tarafından atandığını açıkladı. Gemiyi yeniden yüzdürme ve dünyanın en önemli ticaret yollarından birinde trafiği yeniden başlatma planı üzerinde kaptanı ve Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA) ile birlikte çalışacaklar.

“Kadın kaptanın laneti” teorisine tepki

220.000 tonluk, 400 metre uzunluğundaki Ever Given’i yeniden yüzdürme çabaları, geminin boşaltılması gerektiğinde operasyonun haftalarca sürebileceğinden korkuluyorken, bu karar bir gece askıya alındıktan sonra hafta sonunda yeniden başladı. SCA dün trafiği geçici olarak askıya aldığını, sekiz römorkör ve en az iki tarak aracının serbest bırakılması için çalıştığını ifade etti. On üç gemi Çarşamba günü kanal boyunca güneye doğru yola çıktı ve Ever Given serbest bırakılıncaya kadar kanal göletlerinde bekliyor. Bu arada sosyal medyada kazaya Mısırlı genç bir kadın kılavuz kaptanının neden olduğu yönünde dolaşan haberlere söz konusu kadın kaptan tepki gösterdi ve bunun Mısır kadınına hakaret olduğunu savundu.

Kanal hizmeti sağlayıcısı Leth Agencies, Akdeniz’deki Port Said ve Kızıldeniz’deki Süveyş Limanı yakınlarındaki gemiler de dahil olmak üzere toplamda en az 150 geminin tıkanma nedeniyle ertelendiğini bildirdi. Olay yerine bir mürettebat gönderen uzman bir tarama şirketi olan Boskalis’in CEO’su Peter Berdowski, şimdiye kadarki verilerin gemiyi serbest bırakmanın gerçekten mümkün olmadığını gösterdiğini ifade etti. Geminin boşaltılması gerekebileceği konusunda uyardı. Geminin pruvasının ve kıç tarafının kanalın her iki yanına sıkıştığı belirtildi.

Ümitler tükendi, alternatifler tehlike içeriyor

Şirketler hala kanalın yakında yeniden açılacağına güveniyorlardı, ancak yavaş yavaş ikinci acil durum planına geçiyorlar. Bu durumda bazıları, kanala giden gemileri zaman ve yakıt açısından daha maliyetli olan ayrıca korsan tehlikesi bulunan alternatif rotalara yönlendirecek. Sektör uzmanları, büyük miktardaki kargoyu kapsayan bir sigorta talepleri selinin muhtemelen geleceğini söyledi. Güvenlik uzmanları, ekonomik etkilere ek olarak, İran ile ABD arasındaki gerilimin ortasında Orta Doğu’da deniz taşımacılığına yönelik bir dizi saldırı sonrasında Kızıldeniz’deki atıl durumdaki gemilerin hedef haline gelebileceğini ifade etti.

ETİKETLER: Süveyş Kanalı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.