islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5997
EURO
34,7996
ALTIN
2.404,43
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Sağırların Dudak Okuması İçin Şeffaf Maske

Sağırların Dudak Okuması İçin Şeffaf Maske
10 Mayıs 2020 15:42
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Endonezya gibi imalat sanayiinde hızla ilerleyen ülkelerde yaşayan tasarımcılar yeni bir maske tipi üretmeye başladılar. Yüz maskeleri, Koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelikken işitme engelliler için iletişimi engellemekte. İşitme engelliler iletişim kurmak için dudak okumak zorundayken ve çoğu ülkede yüz maskelerinin gerekli olduğu göz önüne alındığında, maskelerin endişe, stres ve karışıklık kaynağı olduklarını ortaya çıktı. İşitme kaybı topluluğunun savunucuları, toplumları bu zorluklardan daha fazla haberdar etmeyi umuyor ve pandemi sırasında yüz maskeli bir dünyada gezinmeye çalışırken işitme engellilere fazladan dikkat ve sabır göstermelerini tavsiye ediyor. Bu bağlamda Endonezya’da Faize Bedreddin ve İmam Satosos adlı girişimci çift birlikte dudak okuyan işitme engellilerin insanların konuşmasını anlamalarını sağlamak amacıyla ağız bölümleri şeffaf yüz maskeleri tasarladılar ve üretimine başladılar.

Orta veya şiddetli işitme kaybı olan birçok kişi, maske takmak emredildikten sonra bakkala bile didemediklerini çünkü iletişimin dudak okunmadığında sınırlı olduğunu belirtiyorlar. Duyamayanlar için, çoğu yardıma ihtiyaç duyduklarında çeviride kaybolma korkusu böyle bir zamanda daha da artıyor. Özellikle sağlık bakım ortamlarında potansiyel çözümler yıllardır geliştirildi.

2018’de iki Johns Hopkins mezunu, doktorlar ve hemşireler için tamamen şeffaf bir cerrahi maske olan ClearMask’ı başlatmıştı ama COVID-19 salgını sırasında bile sadece az sayıda hastane ve sağlık kurumundan siperiş alıyorlar. İşitme kaybı topluluklarının bazı üyeleri plastik bir tabaka kullanarak şeffaf maskeler yapmaya karar verdiler. Bu arada, net kesiklere sahip geçici maskeler için çevrimiçi eğitimler ortaya çıktı. Ancak, herkesin bu maskelere erişmesini ve bu maskeleri kullanmasını beklemenin gerçekçi olmadığının farkındalar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.