islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5976
EURO
34,7516
ALTIN
2.491,67
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarih verdi! Maskeler ne zaman çıkacak?

Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarih verdi! Maskeler ne zaman çıkacak?
15 Şubat 2022 10:23
A+
A-

Sağlık Bakanlığı yetkilileri pandeminin seyrine dair önemli açıklamalarda bulundu! Omicron en çok yaşlıları ve aşısızları etkiliyor. Salgının artış hızı azaldı. Mart başında ise plato dönemini, aynı ayın ikinci yarısında vaka sayısında düşüşü görürüz. Yeni varyant çıkmazsa ise yazın maskeye veda edebiliriz ifadeleri yer aldı.

Son zamanlarda ise yoğun bir Omicron baskısı altında olan Türkiye için umut verici sonuçlar gelmeye başladı. Salgının hızı yavaşlarken günlük testlerin pozitif çıkma oranları da düştü. Pik noktayı gördükten sonra mart ayının ortasından itibaren vakaların hızla düşmesi bekliyor. Yaz aylarında maskelere veda edilebileceği bile konuşulmakta..

YAŞLI VE AŞISIZLAR: Omicron varyantının hızla vakaları artırması sebebiyle hastaneye yatışlar ile ölümlere de yansımaya başladı. Ortaya çıkan rakamlar, vakaların yüzde 15’inin 65 yaş üstü olduğunu gösteriyor. Ölümlerin ise yüzde 85’i bu gruptan. Yani her gün ölenlerin 170’i 65 yaş üstü. Aşısız ya da eksik aşısı olanlar ezici çoğunluk. 60 yaş altı aşılı vatandaşlarda ölüm oranı son derece düşük. A şı, yüzde 95.7’ye varan oranda ağır hastalık ve ölümleri engelliyor. Ancak halen 20 milyona yakın vatandaş hatırlatma dozlarını yaptırmış değil.

BA2 YAYILIYOR, TAKİP EDİLİYOR: Omicron’un yeni varyantı BA2 özellikle Hindistan, Filipinler ve Danimarka’da yayılıp baskın varyanta dönüşmeye başladı. Bunun nasıl bir etkiye sahip olacağı yakından takip ediliyor.

POZİTİFLİK ORANI YÜZDE 20’NİN ALTINA İNDİ: Son haftalarda rekor üstüne rekor kıran günlük vaka sayılarında bir duraksama başladı. Salgının hızı düşüşe geçti. Test pozitiflik oranları son günlerde yüzde 20’nin altına inerken (yüzde 24’lere kadar çıktı) virüsün üretme katsayısı ise 0.91’e düştü.

MARTTA PLATO VE HIZLI DÜŞÜŞ: Yeni dalganın birkaç hafta plato çizip hızla inişe geçmesi, önümüzdeki ayın ortasından itibaren bu düşüşün çok hızlanması bekleniyor.

İYİMSER SENARYO: Salgının gidişi iyimser senaryoları daha da destekliyor. Yeni bir varyant çıkmaması, havaların da ısınması ile açık mekanların kullanılmasıyla rakamların iyice düşmesi ve buna bağlı olarak kontrollerin azalması bekleniyor. Yaz aylarında ise maskeye bile veda edilebileceği ifade ediliyor. Aynı zamanda günlük vaka tablolarının da yayınlanmasına gerek kalmayacağı ifade ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.