islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3680
EURO
34,9842
ALTIN
2.325,98
BIST
9.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Şanlıurfa müziği UNESCO yolunda

Şanlıurfa müziği UNESCO yolunda
23 Ağustos 2017 13:01
A+
A-

Dünyanın en eski kentlerinden biri olarak kabul edilen Şanlıurfa’nın müzik alanındaki köklü birikiminin UNESCO tarafından da tescil edilmesi amacıyla girişimde bulunuldu.

“Müzik şehri” olarak bilinen ve önemli sanatçılar yetiştiren Şanlıurfa’nın bu özelliğinin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da tescillenmesi için yapılan ön başvuru kabul edildi.

Dünyanın en eski kentlerinden Şanlıurfa’da kamu kurum ve kuruluşları, köklü bir tarih ve kültür birikimine sahip şehrin müziğinin uluslararası alanda da tescillenmesi için yoğun çaba gösteriyor.

İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses, Nuri Sesigüzel ve Kazancı Bedih gibi birçok ünlü sanatçının yetiştiği kentin sakinleri de müziğe yatkınlıkları ile biliniyor.

Şanlıurfa ile özdeşleşen sıra geceleri, hemen hemen her köşe başında bulunan tarihi konukevlerinde düzenlenen eğlence programları yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Kentte geçmişte müzikle ilgilenen kişilerin toplandığı,”müziğin kalbinin attığı yer” olarak kabul edilen ve”Yasin’in Kahvesi” olarak bilinen kahvehane binası, restorasyon çalışmasının ardından 5 yıldır İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede sıra geceleri, bu kültürü yaşatan müzisyenlerin mumya heykelleri ile yansıtılıyor.

Kentteki “Müslüm Gürses Müzesi”nde ise geçmişten kalan çok sayıda radyo, plak ve enstrümanlar, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Müzik alt yapısı derin
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin köklü ve zengin bir kültür birikimine sahip olduğunu söyledi.

Şehrin potansiyelini gelecek nesillere aktarabilmek için çaba gösterdiklerini belirten Çiftçi, çok sayıda ünlü sanatçıyla da görüş alışverişinde bulunarak kentin müzik dalında UNESCO adaylığı için müracaatını kararlaştırdıklarını bildirdi.

UNESCO tarafından ön müracaatın kabul edildiğini aktaran Çiftçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şanlıurfa bir müzik şehridir, bu alanda çok önemli kişileri yetiştiren çok derin müzik alt yapısına sahip bir ildir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın Türk sanat müziğinden gazellere, halk müziğinden Arap hatta Hristiyan müziğine kadar giden tarihi bir alt yapısı var. Bu yapıyı bizim UNESCO nezdinde kültürel miras olarak tescil ettirmemiz lazım. Yani eğer Şanlıurfa müzikte bir marka şehir olmak istiyorsa bunun gereğini yerine getirmesi lazım. Belediyemizin dış ilişkiler daire başkanlığı bu konuda bir proje hazırladı. UNESCO’ya müzik dalında müracaatımızı gerçekleştirdik, ön müracaatımız kabul edildi. Elimizdeki dokümanlar, zenginlik, doğru belgeler ve projenin doğru hazırlanması bu konuda çok etkili oldu.”

Paris’te görücüye çıkılıyor
Dünya ölçeğinde müzik dalında UNESCO’ya başka müracaatlar olduğuna işaret eden Çiftçi, Türkiye’den ise Sivas ve Elazığ için de başvuruda bulunulduğunu, yapılan elemede Şanlıurfa’nın belirlendiğini kaydetti.

Fransa’da 15 gün sonra görüşmelerde bulunacaklarını belirten Çiftçi, süreç ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“6-7 Eylül’de Paris’te UNESCO’nun dünya temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Şanlıurfa’nın müzik anlamında tanıtımını gerçekleştireceğiz. Kendimizi iyi ifade etmemiz, yapacağımız iyi bir lobi çalışmasıyla bu proje Dünya UNESCO Listesi’ne girer. Her şey kültürel somut varlıklardan ibaret değildir, soyut olan çok önemli kültürel varlıklarımız da var. Müzik de bunlardan biridir. Geçmişi binlerce yıla giden müthiş ezgilerle sanatsal eserlerle bugüne kadar taşınanlar var, yaşayanlar var, vefat edenler, ömrünü bu işe verenler var. Birçok besteyi oluşturan, birçok söz yazarı olan var, birçok makamda müziği, Şanlıurfa’yı dışarıda temsil eden şahsiyetler var. Tabii ki bunların hepsinin emeğine saygı göstererek bilimsel ölçüde hepsinin emeğini derleyip toplayıp dünya literatürüne Şanlıurfa’yı müzik şehri yapma noktasında bir müracaattır.”

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.