islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

SAS Komandolarının Afganistan’daki Savaş Suçları

SAS Komandolarının Afganistan’daki Savaş Suçları

Mirat Haber Ajansı

Avustralya savunma kuvvetleri genel müfettişi Paul Brereton, 2016 yılından bu yana Afganistan’daki özel kuvvetler birliklerinin yerli Müslüman halka üzerinde cinayetler ve tecavüzlerden oluşan savaş suçu iddialarına yönelik bir soruşturma yürütüyor. Brereton yaklaşık 250 eski ve özel kuvvetler askerini sorguladı. Sonuçları Avustralya federal hükümetine bildirmesi gereken bu soruşturmalar arasında, Avustralya’nın en yüksek şerefi olan Victoria Haçı da dahil olmak üzere zamanının en ödüllü askeri olan Ben Roberts-Smith de yer alıyor. Elit komando, uzun hizmet yılları boyunca Afganistan’da altı tur geçirdi. Roberts-Smith’in 2013 yılına kadar görev yaptığı Avustralya SAS Komandoları da dahil olmak üzere, diğer elit askerlerin eylemlerinin Avustralya’nın özel kuvvetleri üzerine bir leke gölgeler bıraktığı iddia ediliyor.

Şu anda Queensland’de bir paralı asker gücü olan Kerry Stokes Seven Network adlı özel ordusunda yönetici olarak çalışan Roberts-Smith, Avustralya Federal Polisi tarafından Afganistan’daki savaş suçlarıyla ilgili olarak soruşturuluyor. İddiaları şiddetle reddeden zanlı, isimsiz suçlayıcıların profesyonel kıskançlık ve kişisel kan davaları tarafından bu iddiaları yapmaya zorlandığını iddia etti. Roberts-Smith, söz konusu Avustralya özel kuvvetlerinin en yüksek profilli üyesi olsa da, Afganistan’daki diğer birliklerle beraber SAS komandolarının gereksiz yere zalimlikleri iddiaları da araştırılıyor. Silahsız şüphelileri ve sivilleri sorgusuz sualsiz katlettikleri ve sivillere tecavüz ettikleri bildirildi. Suistimal iddiaları, operasyon sırasında ırkçı bayraklar dalgalandıran SAS üyelerini de içeriyor. Hükümet, soruşturmanın bulgularını gizli tutma eğiliminde, ancak yine de özel kuvvetlerde dramatik reform ihtiyacını ima eden Brereton raporunu yayınlaması için büyük bir baskıyla karşılaşacak. Bazıları, Afganistan’daki cinayetler ve tecavüzlerin SAS komandolarının yeniden adlandırılması veya feshedilmesi gibi daha da radikal bir hamleye yol açabileceğini savunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.