islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3695
EURO
35,0258
ALTIN
2.325,72
BIST
9.120,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

SEÇMENLER OLARAK GÖREVLERİMİZ

SEÇMENLER OLARAK GÖREVLERİMİZ
16 Mayıs 2023 10:30
A+
A-

 

Bir de oylarıyla kazandıran ve kaybettiren seçmenler olarak görevlerimiz vardır.

a.) Kazananlara Duacı Olup Yalakalık Yapmamak

Oylarımızla bazı insanları kazandırabilmişsek ilk görevimiz onlara duacı olmaktır. Onların başarılı olmalarını dilemektir. Şu veya bu sebeple onlara asla yalakalık yapmamaktır, onları kibre düşürmemektir.

Yaşadığımız dönemlerde gördüğümüz en büyük ahlâksızlar iktidar sahipleri etrafında çıkar grubu oluşturanlar, yalakalık yapanlardır. Aziz Peygamberimiz Efendimiz bu meddah yalakaların tehlikesine dikkat çekmek içindir ki bir Müslümanın diğerinin yüzüne karşı yalakalık yaptığını gördüğünde, “Yazıklar olsun sana kardeşinin boynunu vurdun.” buyurmuşlardır.

Sahabi Mikdad b. Esved Hazreti Osman’la otururlar iken bir kişi gelerek Hz.Osman’a yüzüne karşı övgüler yağdırınca Mikdad yerden bir avuç toprak alıp kişinin yüzüne saçar ve şöyle der:

Aziz Peygamberimiz bize ‘yalakaları gördüğünüzde, onların yüzüne toprak saçınız,’ buyurmuşlardır.

 b.) Kazananları Sürekli Olarak Uyarmak

Duacı olmak yetmez, seçtiğimiz insanları sürekli olarak uyarmakla da yükümlüyüz. Sık sık hatırlatıyoruz; her bir Müslümanın temel görevlerinden bir tanesi de Marûf’u emretmek ve Münker’den sakındırmaktır. Marûf dinimizin emrettikleridir, ortak aklın kabul ettikleridir. İlmî verilerdir. Münker de Marûf’un zıddıdır.

Aşağılık duyguları içinde olan bir sözde aydınımızın Batı insanını şöylece övdüğünü şahit olmuştum:

“Batılı 4 senede bir seçimlerde iyice düşünür ve oyunu kullanır, dört sene boyunca da gerek duymadığı için yönetimle ilgilenmez.”

Övülen bu tavır fevkalade ilkeldir ve yanlıştır. Müslüman da iyice düşünerek ve danışarak gidip oyunu verir ama seçtiği insanları asla kendi haline bırakmaz/bırakamaz. Her an bir şekilde doğrulara çağırır, gördüğü yanlışlardan ötürü de uyarır.

Ünlü bir sosyoloğumuz Demokrasiyi konu alan eserinde şöyle diyordu:

“ Demokrasi, katılımcılıktır.”

Hani o putlaştırılan Demokrasi var ya İslâmi ilkeler yanında son derece basit, son derece yetersizdir.

Eğer demokrasi katılımcılık ise Müslüman zaten hayatı boyunca katılımcı olmak mecburiyetindedir. Çünkü Hayır’a çağrı, Marûf’u emir ve Münker olan kötülerden sakındırma ölüm gelinceye kadar her an yapmamız gereken görevimizdir.

 Seçilenler de Uyarıları Dikkate Almalıdır

Ama sevgili kardeşlerim seçilenler de uyarıları dikkate almalıdır. Uyarılara kapalı olan yöneticilerde, uyarıları dikkate almayan kazananlarda hayır yoktur. Allah Kur’ân’ında Semûd kavmi örneğiyle uyarı sevmezleri şöylece yermektedir:

“Cezaya uğratılan Semûd kavmi için vahlanan Salih peygamber onlara şöyle dedi: Ey kavmim! Ben size Rabbimin buyruklarını tebliğ ettim ve size öğüt verdim, fakat siz dinlemediniz, çünkü öğüt veren uyarıcıları sevmiyorsunuz.” (el-Araf 7/79)

c.) Seçimlerde Kaybedenleri Teselli Etmek

Müslüman seçmen olarak kaybedenleri teselli etmek, onlara karşı asla yıkıcı muhalefet yapmamak, yenilen kişilerin mücadele azimlerini tazelemek de görevimizdir.

 

 

 

ETİKETLER: ÜSTMANŞET, yazarlar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.